Sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem. Nie tylko na Święta
- Warzywa, które dają się podpiec i dzięki temu mają przyrumienioną skórkę, są po prostu odrobinę lepsze. To dlatego zdecydowałam się podpiec ziemniaki na sałatkę. Fantastycznie komponują się w niej z koperkiem, gorczycą, ostrą rzeżuchą i chrupkimi, słodkimi owocami granatu. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepła albo ma temperaturę pokojową, ale równie dobrze można ją jeść po wyjęciu z lodówki - ! - pisze Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka książki "Zielone Boże Narodzenie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ziemniaki:
- 1 kg nieobranych ziemniaków
- 1 łyżka oleju do wysmarowania formy
Majonez:
- 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na ciepło
- 75 ml niesłodzonego mleka sojowego bez dodatku wapnia
- 2 pieczone ząbki czosnku
- 1 łyżka dowolnej słodkawej musztardy
- ½ łyżki soku z cytryny
- ok. ¾ łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
- 5 łyżek pestek granatu
- 3 gałązki koperku
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- rzeżucha
Ziemniaki wyszoruj szczotką do czyszczenia warzyw korzeniowych, pokrój na kawałki "na jeden kęs" i przenieś do formy wysmarowanej olejem. Czosnek do majonezu obierz i dołóż do ziemniaków. Piecz w temperaturze 225 stopni około 45 minut albo do czasu, aż ziemniaki zmiękną i nabiorą ładnego koloru. Wyjmij je razem z formą, żeby trochę przestygły.
Składniki na majonez zmiksuj. Ziarna gorczycy upraż na średnim ogniu. Ziemniaki wymieszaj z sosem, spróbuj i ewentualnie dopraw. Przełóż na półmisek i posyp grubo posiekanym koperkiem, pestkami granatu, rzeżuchą i gorczycą.
Przepis pochodzi z książki Karoline Jönsson "Zielone Boże Narodzenie"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze