Trwa ładowanie...
dc5fuyx
14-12-2018 09:14

Sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem. Nie tylko na Święta

Przepis

- Warzywa, które dają się podpiec i dzięki temu mają przyrumienioną skórkę, są po prostu odrobinę lepsze. To dlatego zdecydowałam się podpiec ziemniaki na sałatkę. Fantastycznie komponują się w niej z koperkiem, gorczycą, ostrą rzeżuchą i chrupkimi, słodkimi owocami granatu. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepła albo ma temperaturę pokojową, ale równie dobrze można ją jeść po wyjęciu z lodówki - ! - pisze Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka książki "Zielone Boże Narodzenie".

dc5fuyx
4.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zielone Boże Narodzenie
Źródło: Zielone Boże Narodzenie
Składniki

Ziemniaki:

  • 1 kg nieobranych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania formy

Majonez:

  • 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na ciepło
  • 75 ml niesłodzonego mleka sojowego bez dodatku wapnia
  • 2 pieczone ząbki czosnku
  • 1 łyżka dowolnej słodkawej musztardy
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ok. ¾ łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:

  • 5 łyżek pestek granatu
  • 3 gałązki koperku
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • rzeżucha
Przepis

Ziemniaki wyszoruj szczotką do czyszczenia warzyw korzeniowych, pokrój na kawałki "na jeden kęs" i przenieś do formy wysmarowanej olejem. Czosnek do majonezu obierz i dołóż do ziemniaków. Piecz w temperaturze 225 stopni około 45 minut albo do czasu, aż ziemniaki zmiękną i nabiorą ładnego koloru. Wyjmij je razem z formą, żeby trochę przestygły.

Składniki na majonez zmiksuj. Ziarna gorczycy upraż na średnim ogniu. Ziemniaki wymieszaj z sosem, spróbuj i ewentualnie dopraw. Przełóż na półmisek i posyp grubo posiekanym koperkiem, pestkami granatu, rzeżuchą i gorczycą.

Przepis pochodzi z książki Karoline Jönsson "Zielone Boże Narodzenie"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem. Nie tylko na Święta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
14

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
dc5fuyx
Więcej tematów
dc5fuyx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj