Trwa ładowanie...
d1fez8e
d1fez8e

Placki ziemniaczano-pieczarkowe. Rumiane i chrupiące

Przepis

Placki ziemniaczane to jeden z klasyków polskiej kuchni. Doskonale smakują ze śmietaną, sosem pieczarkowym czy gulaszem. Tym razem postanowiliśmy nieco odświeżyć tradycyjny przepis. Do masy jajecznej dodaliśmy podduszone pieczarki z cebulką. Jak wyszło? Przekonajcie się sami.

2.9
(16 głosów)
Oceń:
d1fez8e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Placki ziemniaczano-pieczarkowe. Rumiane i chrupiące
123RF
Placki ziemniaczano-pieczarkowe. Rumiane i chrupiące
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dg pieczarek
  • cebula
  • 2 jaja
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kg ziemniaków
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
Przepis
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, pieczarki w plasterki.
  • Na patelni na małym ogniu poddusić cebulę z pieczarkami, dodać do masy ziemniaczanej.
  • Wymieszać z jajami, śmietaną, mąką, przyprawami. Smażyć z obu stron na złoto.

Przepis dodał użytkownik julia313

Placki ziemniaczano-pieczarkowe. Rumiane i chrupiące
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1fez8e

Podziel się opinią

4
12
Share
d1fez8e
d1fez8e

d1fez8e
d1fez8e
d1fez8e