Placki ziemniaczano-pieczarkowe. Rumiane i chrupiące
Placki ziemniaczane to jeden z klasyków polskiej kuchni. Doskonale smakują ze śmietaną, sosem pieczarkowym czy gulaszem. Tym razem postanowiliśmy nieco odświeżyć tradycyjny przepis. Do masy jajecznej dodaliśmy podduszone pieczarki z cebulką. Jak wyszło? Przekonajcie się sami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg ziemniaków
- 20 dg pieczarek
- cebula
- 2 jaja
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 kg ziemniaków
- pół łyżeczki mielonego kminku
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, pieczarki w plasterki.
- Na patelni na małym ogniu poddusić cebulę z pieczarkami, dodać do masy ziemniaczanej.
- Wymieszać z jajami, śmietaną, mąką, przyprawami. Smażyć z obu stron na złoto.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze