Pieczone placki ziemniaczane z cebulą i lubczykiem
Placki ziemniaczane chłoną naprawdę dużo tłuszczu w trakcie smażenia. Żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne, można jednak przyrządzić je w piekarniku. Oto przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 350 g obranych ziemniaków
- mała marchewka
- mała cebula
- spore jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- łyżka suszonej cebuli
- szczypta soli
- pieprz świeżo zmielony
- ⅕ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- ⅕ łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki suszonego lubczyku
- Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do wypieków i natłuść połową łyżki oleju.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę zetrzyj na drobnej tarce.
- Marchewkę oskrob, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Natkę lub koperek i lubczyk drobno posiekaj.
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i odciśnij nadmiar soku.
- Wymieszaj ziemniaki z pozostałymi składnikami.
- Nakładaj łyżką porcje masy na blachę i lekko uklepuj, tak by powstały placuszki.
- Piecz około 25 minut, a potem wyjmij blachę, przewróć placki na drugą stronę i piecz kolejne 12–14 minut.
Przepis z książki Agaty Lewandowskiej "Pokonaj nadciśnienie dietą DASH"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze