Trwa ładowanie...
d2xvfx2

Pieczone placki ziemniaczane z cebulą i lubczykiem

Przepis

Placki ziemniaczane chłoną naprawdę dużo tłuszczu w trakcie smażenia. Żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne, można jednak przyrządzić je w piekarniku. Oto przepis.

d2xvfx2
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 350 g obranych ziemniaków
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • spore jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • łyżka suszonej cebuli
  • szczypta soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • ⅕ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • ⅕ łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku
Przepis
  • Dużą, płaską blachę wyłóż papierem do wypieków i natłuść połową łyżki oleju.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  • Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę zetrzyj na drobnej tarce.
  • Marchewkę oskrob, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Natkę lub koperek i lubczyk drobno posiekaj.
  • Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i odciśnij nadmiar soku.
  • Wymieszaj ziemniaki z pozostałymi składnikami.
  • Nakładaj łyżką porcje masy na blachę i lekko uklepuj, tak by powstały placuszki.
  • Piecz około 25 minut, a potem wyjmij blachę, przewróć placki na drugą stronę i piecz kolejne 12–14 minut.

Przepis z książki Agaty Lewandowskiej "Pokonaj nadciśnienie dietą DASH"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pieczone placki ziemniaczane z cebulą i lubczykiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2xvfx2
d2xvfx2
d2xvfx2
d2xvfx2
d2xvfx2
Więcej tematów
d2xvfx2