Trwa ładowanie...
dm5vd8e

Placki ziemniaczane

123
Źródło: 123

Placki ziemniaczane to jedna z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. Smakują zarówno na słodko jak i na słono. Lubią towarzystwo zawiesistych sosów. Placki, podobnie jak wiele innych tradycyjnych dań, wywodzą się z kuchni ludzi ubogich. Dawniej robotnicy otrzymywali ziemniaki jako zapłatę za swoją pracę. Piekli więc placki ze startych ziemniaków.

Co ciekawe, podobne dania znajdziemy również w innych zakątkach świata. Bardzo lubią je Białorusini, Ukraińcy, Litwini i Rosjanie. Węgrzy jedzą je z sosem paprykowym, Austriacy i Niemcy traktują jako dodatek do mięsa w sosie.

To, czy placki ziemniaczane wyjdą udane zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków, których użyjemy. Najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ.

Placki ziemniaczane – przepis
Przygotowanie placków nie jest trudne. Najwięcej czasu zajmuje starcie ziemniaków. Używamy tarki o małych oczkach. Ścieramy również cebulę, dodajemy do masy jajka, sól, pieprz, trochę mąki i smażymy uformowane z masy placki na oleju. Do smażenia używamy oleju roślinnego, najlepiej rzepakowego.

Aby ciasto na placki nie ściemniało, można do niego dodać łyżkę śmietany albo gęstego jogurtu, lub posypać je w misce cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce.

Placki ziemniaczane - z czym podawać
Placki ziemniaczane możemy jeść zarówno na słodko np. ze smażonymi owocami, posypane cukrem pudrem lub polane śmietankowym sosem (pamiętajmy jednak, by wtedy nie dodawać do ciasta cebuli) lub na słono. Dobrze komponują się z kwaśną śmietaną lub sosami – pieczarkowym, grzybowym, czosnkowym lub gulaszowym.

Placki możemy podać również w nieco bardziej wykwintnej wersji — z ubitą śmietaną kremówką i wędzonym łososiem albo musem z makreli lub pieczonych warzyw (papryki, cukinii, bakłażana).

Przepisy

dm5vd8e
dm5vd8e
dm5vd8e
dm5vd8e
dm5vd8e
dm5vd8e
Więcej tematów
dm5vd8e

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj