Trwa ładowanie...
d61wjx1
d61wjx1

Kopytka w bazyliowym pesto. Polsko-włoski obiad

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na kpytka z bazyliowym pesto. Trzeba przyznać, że nasze rodzime kluseczki ziemniaczane doskonale komponują się z włoskim sosem. Oczywiście najsmaczniejsze pesto to takie, które przygotujemy samodzielnie.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
d61wjx1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kopytka w bazyliowym pesto. Polsko-włoski obiad
Moniki Smakołyki
Kopytka w bazyliowym pesto. Polsko-włoski obiad
Składniki
  • Kopytka:
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.

Pesto z bazyli:

  • 2 garście świeżej bazylii,
  • 6 zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 50 g startego sera żółtego np. parmezanu
  • sok z cytryny do smaku,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przepis

Pesto:

  • Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy.
  • Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kopytka:

  • Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę.
  • Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy kopytka i całość mieszamy.
  • Pesto powinno "przykleić" się do kopytek.
Kopytka w bazyliowym pesto. Polsko-włoski obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d61wjx1
d61wjx1
d61wjx1

d61wjx1
d61wjx1
d61wjx1