Kopytka w bazyliowym pesto. Polsko-włoski obiad

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na kpytka z bazyliowym pesto. Trzeba przyznać, że nasze rodzime kluseczki ziemniaczane doskonale komponują się z włoskim sosem. Oczywiście najsmaczniejsze pesto to takie, które przygotujemy samodzielnie.

Kopytka w bazyliowym pesto. Polsko-włoski obiadKopytka w bazyliowym pesto. Polsko-włoski obiad
Monika Lemko

Składniki

  • Kopytka:
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli.

Pesto z bazyli:

  • 2 garście świeżej bazylii,
  • 6 zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 50 g startego sera żółtego np. parmezanu
  • sok z cytryny do smaku,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Pesto:

  • Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy.
  • Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kopytka:

  • Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę.
  • Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy kopytka i całość mieszamy.
  • Pesto powinno "przykleić" się do kopytek.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości