Kopytka w bazyliowym pesto. Polsko-włoski obiad
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na kpytka z bazyliowym pesto. Trzeba przyznać, że nasze rodzime kluseczki ziemniaczane doskonale komponują się z włoskim sosem. Oczywiście najsmaczniejsze pesto to takie, które przygotujemy samodzielnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Kopytka:
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli.
Pesto z bazyli:
- 2 garście świeżej bazylii,
- 6 zielonych oliwek bez pestek,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 50 g startego sera żółtego np. parmezanu
- sok z cytryny do smaku,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Pesto:
- Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy.
- Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kopytka:
- Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto.
- Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę.
- Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy kopytka i całość mieszamy.
- Pesto powinno "przykleić" się do kopytek.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze