Trwa ładowanie...
d4h0mmd
25-05-2017 07:22

Placek z jabłkami w kruchym cieście

Przepis

Proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami z łatwo dostępnych, niedrogich składników. To klasyk w wielu polskich domach, a oryginalna receptura na ten wypiek pochodzi z 1904 roku. Do kawy lub herbaty sprawdzi się idealnie.

d4h0mmd
3.3
(102 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek cukru
  • opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10-12 jabłek + ok. 1/3 szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
Przepis

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobne kawałki i udusić do miękkości z cukrem i cynamonem, podlewając niewielką ilością wody. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i zawinięte w folię aluminiową schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Wysmarowaną masłem blaszkę do pieczenia wyłożyć jedną częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie, na podpieczoną warstwę wyłożyć ostudzone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta - rozwałkowaną na jednolity blat lub rozkruszoną. Piec przez kolejne 40-45 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni. Gotowy placek posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: najprostszy przepis na kompot z rabarbaru

Placek z jabłkami w kruchym cieście
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

100
41

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
Więcej tematów
d4h0mmd