Placek z jabłkami w kruchym cieście
Proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami z łatwo dostępnych, niedrogich składników. To klasyk w wielu polskich domach, a oryginalna receptura na ten wypiek pochodzi z 1904 roku. Do kawy lub herbaty sprawdzi się idealnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 5-6 łyżek cukru
- opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 10-12 jabłek + ok. 1/3 szklanki cukru
- szczypta cynamonu
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobne kawałki i udusić do miękkości z cukrem i cynamonem, podlewając niewielką ilością wody. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i zawinięte w folię aluminiową schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Wysmarowaną masłem blaszkę do pieczenia wyłożyć jedną częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie, na podpieczoną warstwę wyłożyć ostudzone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta - rozwałkowaną na jednolity blat lub rozkruszoną. Piec przez kolejne 40-45 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni. Gotowy placek posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: najprostszy przepis na kompot z rabarbaru
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze