Pijany kurczak opasany boczkiem. Przepis na rodzinny obiad
Przepis
Roladki idealnie sprawdzą się na obiad w większym gronie. Zawinięte w boczek kawałki kurczaka z cebulą i pieczarkami zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
3.8
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Źródło: Adobe Stock, fot: ©elenaleya - stock.adobe.com
Składniki
- 1/2 kg piersi z kurczaka,
- 6 cienkich plasterków boczku wędzonego,
- 8 pieczarek,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- kieliszek białego wina,
- 2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim,
- sok z 1/2 cytryny,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek oliwy.
Przepis
- Mięso rozkroić na pojedyncze, dość duże kotleciki. Wino wymieszać z posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić na 2 godz. do lodówki.
- Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w plastry.
- Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, układać po plasterku pieczarki i kawałku cebuli.
- Zrolować, owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Ułożyć na blasze, naokoło ułożyć pozostałe pieczarki. Piec ok. 45 min w temp. 200 st. Można również opiekać na grillu ok. 30 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pijany kurczak opasany boczkiem. Przepis na rodzinny obiad
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
1
3
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.