Obiad po węgiersku. Kurczak duszony w papryce z nokedli
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Kurczak w papryce:
- Porcja kurczaka (ćwiartki, filety z piersi lub mięso z udek)
- 2 cebule
- 3-4 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- ok 2 szkl. bulionu (ew. wody)
- kilka łyżek przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Nokedli:
- 2 szkl mąki
- 3 jaja
- 1/2 lyżki soli
- 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka masła
Cebulę posiekać w drobne piórka. Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, obtoczyć w 1 łyżce papryki, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso i chwilkę tylko obsmażyć bez rumienienia. Zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Można dodać również kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, zahartować śmietanę kilkoma łyżkami wywaru z duszenia, dodać mąkę i pozostałą paprykę i dokładnie wymieszać tak by nie było grudek. Dodać do rondla i ciągle mieszając poczekać, aż sos się zagęści. Zagotować i natychmiast podawać z nokedli i posiekaną natką pietruszki.
W czasie gdy dusi się kurczak, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Z mąki, jaj, soli i masła zagnieść ciasto dolewając stopniowo wody aż do uzyskania gęstawej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Tak przygotowaną kłaść na gotującą się wodę łyżką lub - również łyżką "przetrzeć" przez tarkę lub durszlak o dużych oczkach na wrzątek. Gotować ok. 1 minutę od wypłynięcia. Przelać gorącą wodą lub obsmażyć lekko na maśle i od razu podawać.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze