Trwa ładowanie...
d35iy16
20-08-2018 13:51

Obiad po węgiersku. Kurczak duszony w papryce z nokedli

Przepis
d35iy16
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki

Kurczak w papryce:

  • Porcja kurczaka (ćwiartki, filety z piersi lub mięso z udek)
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok 2 szkl. bulionu (ew. wody)
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Nokedli:

  • 2 szkl mąki
  • 3 jaja
  • 1/2 lyżki soli
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka masła
Przepis

Cebulę posiekać w drobne piórka. Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, obtoczyć w 1 łyżce papryki, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso i chwilkę tylko obsmażyć bez rumienienia. Zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Można dodać również kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, zahartować śmietanę kilkoma łyżkami wywaru z duszenia, dodać mąkę i pozostałą paprykę i dokładnie wymieszać tak by nie było grudek. Dodać do rondla i ciągle mieszając poczekać, aż sos się zagęści. Zagotować i natychmiast podawać z nokedli i posiekaną natką pietruszki.

W czasie gdy dusi się kurczak, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Z mąki, jaj, soli i masła zagnieść ciasto dolewając stopniowo wody aż do uzyskania gęstawej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Tak przygotowaną kłaść na gotującą się wodę łyżką lub - również łyżką "przetrzeć" przez tarkę lub durszlak o dużych oczkach na wrzątek. Gotować ok. 1 minutę od wypłynięcia. Przelać gorącą wodą lub obsmażyć lekko na maśle i od razu podawać.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Obiad po węgiersku. Kurczak duszony w papryce z nokedli
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
d35iy16
d35iy16
d35iy16
Więcej tematów
d35iy16