Kurczaki pieczone z kiszonymi cytrusami i tymiankiem
Kurczak z rożna lub piekarnika kusi charakterystycznym zapachem i pięknie przypieczoną skórką. Doskonale komponuje się ze świeżym tymiankiem, ale jeszcze ciekawszym dodatkiem będą kiszone cytrusy. Owoce sprawią, że mięso drobiowe zyska pyszny smak i aromat. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 francuski kurczak (ok. 600 g) na osobę
- 1 łyżka różowej soli himalajskiej
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 8 gałązek świeżego tymianku
- 1/2 kostki masła
- 200 g kiszonych cytrusów (przepis tutaj)
- 100 ml likieru pomarańczowego
Kurczaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy je w środku i z zewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka każdego ptaka wkładamy po kawałku masła i po kilka kiszonych cytrusów. Związujemy sznurkiem nóżki i obwiązujemy piersi ze skrzydełkami. Pod sznurek na piersiach wkładamy gałązki tymianku. Układamy kurczaki w formie do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Kurczaki okładamy resztą masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C, a kurczaki polewamy powstałym sosem i likierem pomarańczowym. Przykrywamy pokrywą i pieczemy ok. 1,5 godziny. Podajemy razem z upieczonymi cytrusami.
Zobacz także: azjatycki makaron w kilka chwil
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze