Trwa ładowanie...
d1wx2gq
d1wx2gq

Kurczaki pieczone z kiszonymi cytrusami i tymiankiem

Przepis

Kurczak z rożna lub piekarnika kusi charakterystycznym zapachem i pięknie przypieczoną skórką. Doskonale komponuje się ze świeżym tymiankiem, ale jeszcze ciekawszym dodatkiem będą kiszone cytrusy. Owoce sprawią, że mięso drobiowe zyska pyszny smak i aromat. Przepis prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

3.0
(3 głosy)
Oceń:
d1wx2gq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kurczaki pieczone z kiszonymi cytrusami i tymiankiem
www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki
  • 1 francuski kurczak (ok. 600 g) na osobę
  • 1 łyżka różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 kostki masła
  • 200 g kiszonych cytrusów (przepis tutaj)
  • 100 ml likieru pomarańczowego
Przepis

Kurczaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy je w środku i z zewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka każdego ptaka wkładamy po kawałku masła i po kilka kiszonych cytrusów. Związujemy sznurkiem nóżki i obwiązujemy piersi ze skrzydełkami. Pod sznurek na piersiach wkładamy gałązki tymianku. Układamy kurczaki w formie do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Kurczaki okładamy resztą masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C, a kurczaki polewamy powstałym sosem i likierem pomarańczowym. Przykrywamy pokrywą i pieczemy ok. 1,5 godziny. Podajemy razem z upieczonymi cytrusami.
Zobacz także: azjatycki makaron w kilka chwil

Kurczaki pieczone z kiszonymi cytrusami i tymiankiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1wx2gq

Podziel się opinią

8
4
Share
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq