Trwa ładowanie...
d1hrrm4
Diana Kowalczyk
23-03-2017 06:50

Kotleciki z warzyw z rosołu

Przepis

Ekonomiczne gotowanie to sprytny i smaczny sposób na wykorzystanie resztek. Na bazie małej ilości zupy po obiedzie można zrobić sos, a z warzyw z rosołu przygotować apetyczne kotleciki. Nic się nie zmarnuje, a na stole pojawi się smakowite danie.

d1hrrm4
4.2
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.mientablog.com
Źródło: www.mientablog.com
Składniki
  • ugotowane warzywa z rosołu (np. 3-4 marchwki, 2 pietruszki, pół małego selera, dymka, 2 ząbki czosnku)
  • szklanka kaszy jaglanej
  • puszka ciecierzycy gotowanej na parze
  • duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki pikantnej papryki mielonej
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przepis

Kaszę płuczemy i polewamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut, aż woda się wchłonie. Odstawiamy do przestudzenia. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i resztą przypraw. Gdy się zeszkli, wyrzucamy przyprawy (liść laurowy i ziele angielskie). Warzywa miksujemy na gładko (wychodzi około szklanki puree) wraz z ciecierzycą i podsmażoną cebulą. Do gładkiej masy dodajemy przestudzoną kaszę i miksujemy raz jeszcze, ale tym razem nie musi być całkiem na gładko. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Formujemy niewielkie kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w 180 stopniach przez 30 minut. Kotleciki podajemy z ulubionymi surówkami.
Zobacz także: ciasteczka owsiane w 15 minut

Kotleciki z warzyw z rosołu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
2
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hrrm4
d1hrrm4
d1hrrm4
d1hrrm4
Więcej tematów
d1hrrm4