Kotleciki z warzyw z rosołu
Ekonomiczne gotowanie to sprytny i smaczny sposób na wykorzystanie resztek. Na bazie małej ilości zupy po obiedzie można zrobić sos, a z warzyw z rosołu przygotować apetyczne kotleciki. Nic się nie zmarnuje, a na stole pojawi się smakowite danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- ugotowane warzywa z rosołu (np. 3-4 marchwki, 2 pietruszki, pół małego selera, dymka, 2 ząbki czosnku)
- szklanka kaszy jaglanej
- puszka ciecierzycy gotowanej na parze
- duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki pikantnej papryki mielonej
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kaszę płuczemy i polewamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut, aż woda się wchłonie. Odstawiamy do przestudzenia. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i resztą przypraw. Gdy się zeszkli, wyrzucamy przyprawy (liść laurowy i ziele angielskie). Warzywa miksujemy na gładko (wychodzi około szklanki puree) wraz z ciecierzycą i podsmażoną cebulą. Do gładkiej masy dodajemy przestudzoną kaszę i miksujemy raz jeszcze, ale tym razem nie musi być całkiem na gładko. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Formujemy niewielkie kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w 180 stopniach przez 30 minut. Kotleciki podajemy z ulubionymi surówkami.
Zobacz także: ciasteczka owsiane w 15 minut
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze