Trwa ładowanie...
dbrfgo0
15-02-2022 10:08

Pasta z ciecierzycy. Prosty przepis na domowy hummus

Przepis

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy zyskał wielu zwolenników nad Wisłą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do smażonych czy grillowanych mięs. Smakuje również z chlebkiem pita, bagietką, ciabattą czy grzankami.

dbrfgo0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Anna Shepulova
Składniki
  • 1/2 kg ugotowanej ciecierzycy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonych pomidorów (sproszkowanych)
  • sól, pieprz
Przepis

Ciecierzyce namoczyć na noc, odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować.
Ciecierzycę odsączyć, schłodzić.
Zemleć w maszynce do mięsa (drobne sitko) lub zmiksować ciecierzycę z pozostałymi składnikami do uzyskania kremowej konsystencji.
Oliwę, pieprz i czosnek (po 1 ząbku ) dodać na końcu.
Posolić do smaku .
Wymieszać do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Udekorować natką pietruszki i cieniutkimi plasterkami czerwonej cebuli.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pasta z ciecierzycy. Prosty przepis na domowy hummus
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dbrfgo0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbrfgo0
dbrfgo0
dbrfgo0
dbrfgo0
Więcej tematów
dbrfgo0