Trwa ładowanie...
d226rij
14-09-2022 14:13

Idealna sałatka na koniec lata. Kolorowa i pyszna

Przepis

Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaków. Jest słodka, kwaśna, ostra i słona jednocześnie. przepięknie prezentuje się na stole, więc doskonale sprawdzi się podczas domowych uroczystości. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d226rij
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • ser sałatkowy ok. 160 g,
  • 1 szklanka kuskusu drobnego,
  • ½ szklanki łuskanych pestek słonecznika,
  • świeże płatki róży.

Warzywa:

  • ½ cebuli czosnkowej,
  • garść pomidorków cherry żółtych,
  • garść pomidorków czerwonych koktajlowych.

Owoce:

  • 1 mango,
  • 1 granat,
  • 2 garście malin,
  • świeża figa.

Przyprawy:

  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeżo mielone płatki chili,
  • mieszanka przypraw kurkuma z chili i kardamonem.

Sos:

  • garść rukoli,
  • listki świeżej mięty,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • pieprz, sól.
Przepis
  • Sos: rukolę i miętę pokroić drobno, przełożyć do blendera, dolać ok. 150 ml oliwy z oliwek, zmiksować tak, aby wyczuwalne były drobne kawałki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  • Kuskus zalać gorącą, przegotowaną wodą, żeby spęczniał. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, oprószyć solą i wymieszać z kuskusem, odstawić do przestygnięcia. Wymieszać z posiekaną bardzo drobno garścią rukoli, doprawić pieprzem do smaku.
  • Na patelnię rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać przekrojone na połowę pomidorki, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą i cukrem pudrem, podsmażyć 3 min.
  • Miąższ z mango pokroić na średniej wielkości kostkę, przełożyć do miseczki i dodać ziarna granatu. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, wymieszać z owocami.
  • Kuskus wymieszać z mango, pomidorkami, dodać maliny, figę pokrojoną na cienkie półplasterki, ser sałatkowy, który można pokroić w drobną kosteczkę lub na dowolne małe cząstki. Oprószyć zmielonymi świeżo płatkami chili, ozdobić świeżą miętą i płatkami róży.
Idealna sałatka na koniec lata. Kolorowa i pyszna
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj