Idealna sałatka na koniec lata. Kolorowa i pyszna
Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaków. Jest słodka, kwaśna, ostra i słona jednocześnie. przepięknie prezentuje się na stole, więc doskonale sprawdzi się podczas domowych uroczystości. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- ser sałatkowy ok. 160 g,
- 1 szklanka kuskusu drobnego,
- ½ szklanki łuskanych pestek słonecznika,
- świeże płatki róży.
Warzywa:
- ½ cebuli czosnkowej,
- garść pomidorków cherry żółtych,
- garść pomidorków czerwonych koktajlowych.
Przyprawy:
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeżo mielone płatki chili,
- mieszanka przypraw kurkuma z chili i kardamonem.
Sos:
- garść rukoli,
- listki świeżej mięty,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- pieprz, sól.
- Sos: rukolę i miętę pokroić drobno, przełożyć do blendera, dolać ok. 150 ml oliwy z oliwek, zmiksować tak, aby wyczuwalne były drobne kawałki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Kuskus zalać gorącą, przegotowaną wodą, żeby spęczniał. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, oprószyć solą i wymieszać z kuskusem, odstawić do przestygnięcia. Wymieszać z posiekaną bardzo drobno garścią rukoli, doprawić pieprzem do smaku.
- Na patelnię rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać przekrojone na połowę pomidorki, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą i cukrem pudrem, podsmażyć 3 min.
- Miąższ z mango pokroić na średniej wielkości kostkę, przełożyć do miseczki i dodać ziarna granatu. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, wymieszać z owocami.
- Kuskus wymieszać z mango, pomidorkami, dodać maliny, figę pokrojoną na cienkie półplasterki, ser sałatkowy, który można pokroić w drobną kosteczkę lub na dowolne małe cząstki. Oprószyć zmielonymi świeżo płatkami chili, ozdobić świeżą miętą i płatkami róży.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze