Pieczona feta z figami podana na dzikim ryżu
Daria Ładocha podzieliła się świetnym przepisem na walentynkową kolację. Pyszna, niezwykle efektowna i lekka sałatka z pieczona fetą, granatem i figami z pewnością rozgrzeje wasze zmysły.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Walentynki
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kostka greckiej fety (musi być oryginalna)
- 6 fig
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże oregano
- 2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu czarnego
- 3 łyżki łuskanych pistacji
- 3 łyżki świeżych jagód
- 2 łyżki ziarenek granatu
- 3 łyżki kaparów
- garść rukoli
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Przepis
- Fetę umieść w naczyniu żarodpornym. Polej miodem i obłóż płatkami migdałowymi. Na górze ułóż figi pokrojone na mniejsze kawałki.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. Możesz dodatkowo skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem.
- Czarny ryż dziki wyłóż na półmisek, dodaj pistacje, jagody, granat, kapary, rukolę i orzechy włoskie.
- Przełóż na środek pieczoną fetę, udekoruj oregano i dodaj kleksy musztardy francuskiej.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl