Pieczona feta z figami podana na dzikim ryżu
Daria Ładocha podzieliła się świetnym przepisem na walentynkową kolację. Pyszna, niezwykle efektowna i lekka sałatka z pieczona fetą, granatem i figami z pewnością rozgrzeje wasze zmysły.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 1 kostka greckiej fety (musi być oryginalna)
- 6 fig
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże oregano
- 2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu czarnego
- 3 łyżki łuskanych pistacji
- 3 łyżki świeżych jagód
- 2 łyżki ziarenek granatu
- 3 łyżki kaparów
- garść rukoli
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
- Fetę umieść w naczyniu żarodpornym. Polej miodem i obłóż płatkami migdałowymi. Na górze ułóż figi pokrojone na mniejsze kawałki.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. Możesz dodatkowo skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem.
- Czarny ryż dziki wyłóż na półmisek, dodaj pistacje, jagody, granat, kapary, rukolę i orzechy włoskie.
- Przełóż na środek pieczoną fetę, udekoruj oregano i dodaj kleksy musztardy francuskiej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze