Trwa ładowanie...
d1x8xnz
oprac. Katarzyna Gileta
10-02-2022 10:33

Pieczona feta z figami podana na dzikim ryżu

Przepis

Daria Ładocha podzieliła się świetnym przepisem na walentynkową kolację. Pyszna, niezwykle efektowna i lekka sałatka z pieczona fetą, granatem i figami z pewnością rozgrzeje wasze zmysły.

d1x8xnz
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
Daria Ładocha
Źródło: Daria Ładocha
Składniki
  • 1 kostka greckiej fety (musi być oryginalna)
  • 6 fig
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże oregano
  • 2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu czarnego
  • 3 łyżki łuskanych pistacji
  • 3 łyżki świeżych jagód
  • 2 łyżki ziarenek granatu
  • 3 łyżki kaparów
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
Przepis
  • Fetę umieść w naczyniu żarodpornym. Polej miodem i obłóż płatkami migdałowymi. Na górze ułóż figi pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Wstaw do piekarnika na 15 minut na 180 stopni. Możesz dodatkowo skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem.
  • Czarny ryż dziki wyłóż na półmisek, dodaj pistacje, jagody, granat, kapary, rukolę i orzechy włoskie.
  • Przełóż na środek pieczoną fetę, udekoruj oregano i dodaj kleksy musztardy francuskiej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczona feta z figami podana na dzikim ryżu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d1x8xnz

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1x8xnz
d1x8xnz
d1x8xnz
d1x8xnz
Więcej tematów
d1x8xnz