Trwa ładowanie...
d4jpn2e
oprac. Katarzyna Gileta

Żeberka z figami. Tak przygotowane mięso wyjdzie niewiarygodnie miękkie

Przepis

Odpowiednio przygotowane żeberka mogą być naprawdę pyszne. Żeberka świetnie smakują z grilla, można je także udusić lub upiec w piekarniku. Sekretem jest marynata, dzięki której mięso wyjdzie aromatyczne i pełne smaku.

d4jpn2e
2.8
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©robert6666 - stock.adobe.com
Składniki

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku (zgniecione)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 10 kropel sosu tabasco
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
Przepis
  • Żeberka pokroić na małe porcje. Połączyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Gotową marynatą zalać żeberka i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
  • Zamarynowane żeberka podsmażyć na oleju, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Podlać wodą i marynatą pozostałą z marynowania mięsa.
  • Dodać pokrojone w cieniutkie plasterki figi i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
  • Piec pod przykryciem około 1 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żeberka z figami. Tak przygotowane mięso wyjdzie niewiarygodnie miękkie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d4jpn2e

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jpn2e
d4jpn2e
d4jpn2e
d4jpn2e
Więcej tematów
d4jpn2e