Żeberka z figami. Tak przygotowane mięso wyjdzie niewiarygodnie miękkie
Odpowiednio przygotowane żeberka mogą być naprawdę pyszne. Żeberka świetnie smakują z grilla, można je także udusić lub upiec w piekarniku. Sekretem jest marynata, dzięki której mięso wyjdzie aromatyczne i pełne smaku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 50 g suszonych fig
- 100 ml wody
- olej do smażenia
Marynata:
- 2 ząbki czosnku (zgniecione)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 10 kropel sosu tabasco
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- Żeberka pokroić na małe porcje. Połączyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Gotową marynatą zalać żeberka i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
- Zamarynowane żeberka podsmażyć na oleju, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Podlać wodą i marynatą pozostałą z marynowania mięsa.
- Dodać pokrojone w cieniutkie plasterki figi i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
- Piec pod przykryciem około 1 godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze