Żeberka z figami. Tak przygotowane mięso wyjdzie niewiarygodnie miękkie
Odpowiednio przygotowane żeberka mogą być naprawdę pyszne. Żeberka świetnie smakują z grilla, można je także udusić lub upiec w piekarniku. Sekretem jest marynata, dzięki której mięso wyjdzie aromatyczne i pełne smaku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 50 g suszonych fig
- 100 ml wody
- olej do smażenia
Marynata:
- 2 ząbki czosnku (zgniecione)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 10 kropel sosu tabasco
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
Przepis
- Żeberka pokroić na małe porcje. Połączyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Gotową marynatą zalać żeberka i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
- Zamarynowane żeberka podsmażyć na oleju, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Podlać wodą i marynatą pozostałą z marynowania mięsa.
- Dodać pokrojone w cieniutkie plasterki figi i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
- Piec pod przykryciem około 1 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl