Trwa ładowanie...
d3rzozw

Kaczka pieczona z figami w syropie. Obiad na specjalne okazje

Przepis

Może się wydawać, że upieczenie kaczki, by była miękka i soczysta to trudna sztuka. Nic bardziej mylnego, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Mamy dla was bardzo prosty przepis na aromatyczną kaczkę pieczoną z figami w syropie. Palce lizać. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d3rzozw
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Składniki
  • 1 sprawiona kaczka
  • sól
  • 6 goździków
  • słoik fig w syropie
Przepis
  • Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka.
  • Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu.
  • Kaczkę przeciąć na pół wzdłuż mostka.
  • Goździki zemleć. Kaczkę oprószyć solą i goździkami z obu stron.
  • Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na nim ułożyć figi odsączone z syropu, na figach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry.
  • Wstawić do zimnego piekarnika.
  • Włączyć piekarnik na 120 stopni.
  • Po godzinie pieczenia, zlać tłuszcz. Nie wylewać go.
  • Kaczkę z wierzchu polać dwiema łyżkami tłuszczu. Resztę przelać do słoiczka, przyda się na przykład do smażenia.
  • Polać kaczkę syropem z fig.
  • Piec jeszcze około godziny, co jakiś czas polewając ją wytworzonym sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kaczka pieczona z figami w syropie. Obiad na specjalne okazje
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
9
Share
d3rzozw

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rzozw
d3rzozw
d3rzozw
d3rzozw
Więcej tematów
d3rzozw