Wielkanocna pascha. Jak ją przygotować?

Pascha to tradycyjny wielkanocn deser z twarogu. To jeden z obowiązkowych elementów na świątecznym stole. Jak ją przygotować? To proste. Pamiętajcie jednak, by używać składników ze sprawdzonego źródła. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.

Wielkanocna pascha. Jak ją przygotować?Wielkanocna pascha. Jak ją przygotować?
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg twarogu
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 żółtek
  • Ponadto: 200 g bakalii, np. orzechów włoskich, migdałów (obrane lub płatki migdałowe), rodzynek, żurawiny, suszonych moreli, fig, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przepis

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka umyć, następnie sparzyć wrzątkiem. Twaróg trzykrotnie zmielić, jeżeli nie jest zmielony. Orzechy i owoce pokroić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty, biały krem. Dodać skórkę z cytryny i wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku. Masę wymieszać delikatnie z twarogiem i bakaliami.

Przepis

Duże sito wyłożyć podwójnie gazą, ewentualnie lnianą ściereczką. Masę wyłożyć na gazę, przycisnąć i wyrównać. Brzegi gazy zawinąć do góry, na masę, przykryć talerzykiem, dodatkowo obciążając. Sito ustawić na misce/głębszym talerzu. Wstawić do lodówki na 8–12 godzin. Przed podaniem wyjąć z sita, odwrócić na talerz, zdjąć delikatnie gazę i pokroić na trójkąty.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny