Wielkanocna pascha. Jak ją przygotować?

Pascha to tradycyjny wielkanocn deser z twarogu. To jeden z obowiązkowych elementów na świątecznym stole. Jak ją przygotować? To proste. Pamiętajcie jednak, by używać składników ze sprawdzonego źródła. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.

Wielkanocna pascha. Jak ją przygotować?Wielkanocna pascha. Jak ją przygotować?
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg twarogu
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 żółtek
  • Ponadto: 200 g bakalii, np. orzechów włoskich, migdałów (obrane lub płatki migdałowe), rodzynek, żurawiny, suszonych moreli, fig, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przepis

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka umyć, następnie sparzyć wrzątkiem. Twaróg trzykrotnie zmielić, jeżeli nie jest zmielony. Orzechy i owoce pokroić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty, biały krem. Dodać skórkę z cytryny i wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku. Masę wymieszać delikatnie z twarogiem i bakaliami.

Przepis

Duże sito wyłożyć podwójnie gazą, ewentualnie lnianą ściereczką. Masę wyłożyć na gazę, przycisnąć i wyrównać. Brzegi gazy zawinąć do góry, na masę, przykryć talerzykiem, dodatkowo obciążając. Sito ustawić na misce/głębszym talerzu. Wstawić do lodówki na 8–12 godzin. Przed podaniem wyjąć z sita, odwrócić na talerz, zdjąć delikatnie gazę i pokroić na trójkąty.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀