Trwa ładowanie...
d4jw54h
oprac. Katarzyna Gileta

Wielkanocna pascha. Jak ją przygotować?

Przepis

Pascha to tradycyjny wielkanocn deser z twarogu. To jeden z obowiązkowych elementów na świątecznym stole. Jak ją przygotować? To proste. Pamiętajcie jednak, by używać składników ze sprawdzonego źródła. Przepis z książki "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz.

d4jw54h
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 kg twarogu
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 żółtek
  • Ponadto: 200 g bakalii, np. orzechów włoskich, migdałów (obrane lub płatki migdałowe), rodzynek, żurawiny, suszonych moreli, fig, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przepis

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka umyć, następnie sparzyć wrzątkiem. Twaróg trzykrotnie zmielić, jeżeli nie jest zmielony. Orzechy i owoce pokroić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty, biały krem. Dodać skórkę z cytryny i wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku. Masę wymieszać delikatnie z twarogiem i bakaliami.

Duże sito wyłożyć podwójnie gazą, ewentualnie lnianą ściereczką. Masę wyłożyć na gazę, przycisnąć i wyrównać. Brzegi gazy zawinąć do góry, na masę, przykryć talerzykiem, dodatkowo obciążając. Sito ustawić na misce/głębszym talerzu. Wstawić do lodówki na 8–12 godzin. Przed podaniem wyjąć z sita, odwrócić na talerz, zdjąć delikatnie gazę i pokroić na trójkąty.

Więcej pyszności znajdziecie w książce "Wiosna wege" w oprac. Renaty Duczyńskiej-Surmacz

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wielkanocna pascha. Jak ją przygotować?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d4jw54h
d4jw54h
d4jw54h
d4jw54h
d4jw54h
Więcej tematów
d4jw54h