Figi
Figi to egzotyczne owoce, które coraz częściej możemy kupić również w Polsce. Mają wiele wartości odżywczych, a ich smak świetnie współgra z deserami i daniami wytrawnymi.
Figi to owoce, które uprawiano już w starożytności na terenach Egiptu i Mezopotamii. Przez wiele setek lat stanowiły istotny składnik diety ludzi zamieszkujących kraje położone w basenie Morza Śródziemnego. Aktualnie figami możemy cieszyć się także w Polsce, chociaż najwięksi producenci tych owoców to Grecja, Turcja, Hiszpania i Włochy.
Figi suszone – właściwości
W Polsce najczęściej spotkamy się z figami suszonymi. Powinniśmy po nie sięgać, ponieważ są prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin. W 100 g suszonych owoców znajdziemy aż 10 g błonnika. To z pewnością ucieszy wszystkie te osoby, które starają się wyregulować pracę jelit, a co za tym idzie, schudnąć.
Dodatkowo suszone figi są źródłem wapnia – w 100 g owoców znajdziemy tyle tego pierwiastka, ile w szklance mleka. Po suszone figi powinny więc regularnie sięgać osoby starsze, małe dzieci oraz wszyscy ci, którzy prowadzą siedzący tryb życia i są narażeni na stres. Dzięki temu, że figi są bogate w potas, ich jedzenie może przyczynić się również do obniżenia ciśnienia krwi. Ponadto suszone owoce są źródłem witaminy A, C, B6, E i K1.
Figi suszone – sposób jedzenia
Suszone figi mogą stać się uzupełnieniem wielu dań. Świetnie sprawdzą się do porannej granoli lub jako dodatek do musli czy popularnej jaglanki. Ze względu na bardzo słodki smak owoców, warto je także dodawać do ciast i deserów. Bardzo dobrze będą komponowały się na przykład ze smakiem bananów, mogą także stanowić słodkie uzupełnienie kruchych ciasteczek.
Po suszone figi warto również sięgnąć przygotowując dania główne. Chociaż owoce mają intensywny słodki smak, można je dodać do kurczaka lub kaczki. Co więcej, figi mogą być używane w przygotowywaniu wielu przystawek lub przekąsek. Świetnie współgrają miedzy innymi z serami.
Figi świeże – jak jeść
Świeże figi możemy kupić w okresie letnim. Mają one kształt małej gruszki, a kolor skórki może być zielony, ciemnofioletowy lub nawet czarny. Jeśli mamy do czynienia z dojrzałym owocem, jego miąższ po przekrojeniu będzie czerwony lub złotawy. Dojrzałe figi są bardzo słodkie i soczyste, dlatego warto je jeść w formie przekąski. Gdy skórka figi jest twarda, możemy przekroić owoc i małą łyżeczką zjeść sam miąższ.