Gulasz wieprzowy paprykowy. Prosty i smakowity obiad na rozgrzanie
Kolorowe papryki, aromatyczne przyprawy i pyszne mięso. To niezbędne składniki do przygotowania rozgrzewającego i sycącego gulaszu. Danie jest bardzo proste do przygotowania i idealnie wpisze się w jesienny jadłospis. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- ostra pasta paprykowa do smaku
- natka do posypania
- olej do smażenia
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Przekładamy do garnka. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pokrojone w paski papryki, wlewamy szklankę wody i wino, dodajemy słodką paprykę i dusimy na małym ogniu przez 60 minut. Na koniec dodajemy do smaku ostrą pastę z papryki, solimy. Gulasz podajemy posypany natką z dodatkiem pieczywa bądź z ryżem.
Zobacz także: szybka i naturalna mikstura na przeziębienie. Zrobisz w każdej kuchni
src="https://d.wpimg.pl/50995328--213514584/imbi.jpg"/>
Polecamy wideo: danie z kurczakiem i dynią piżmową
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze