Trwa ładowanie...
d442b2t
d442b2t

Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem

Przepis

Prawie każda kuchnia świata ma swój sposób na pierogi. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami oraz te z duszonymi warzywami i tuńczykiem. Empanadillas można robić na 2 sposoby: smażyć w głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. Przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

4.4
(8 głosów)
Oceń:
d442b2t
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem
www.kulinarneprzygodygatity.pl
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem
Składniki
  • 1 opakowanie gotowych blatów na empanadillas
  • 100 g cebuli
  • 150 zielonej papryki
  • 250 g pomidorów
  • 100 g cukinii
  • 15 g czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (170 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko do pomalowania pierożków
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przepis

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i cukinię. Smażymy kolejne 5 minut, po czym dodajemy pokrojonego i obranego ze skórki pomidora. Kontynuujemy smażenie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy do niego pokrojone jajka.
W międzyczasie wyjmujemy z lodówki ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę farszu, składamy jak pierogi, uważając, aby farsz nie wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy, smarując brzegi zimną wodą, a następnie przyciskamy ząbkami widelca, żeby mieć pewność, że dobrze się skleiły. Empanadille układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu, kiedy pierożki się zarumienią. Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno.
Zobacz także: drożdżowe bułeczki ze słodkim rabarbarem

Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d442b2t

Podziel się opinią

1
Share
d442b2t
d442b2t

d442b2t
d442b2t
d442b2t