Trwa ładowanie...
d3wromd

Tuńczyk

123
Źródło: 123

Tuńczyk to drapieżnik występujący niemal we wszystkich oceanach. Jego mięso jest barwy czerwonej. Tuńczyk doceniany jest niemal na całym świecie za swój wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne.

Można jeść stek z tuńczyka, który ceniony jest nawet bardziej niż stek wołowy, rybę z puszki, która stanowi świetny dodatek do sałatek lub w wersji surowe, np. w postaci sushi. Na rynku krajowym dostępne są trzy gatunki tej ryby: tuńczyk biały, tuńczyk żółtopłetwy oraz tuńczyk pasiasty – bonito.

Tuńczyk to gatunek drapieżny z rodziny makrelowatych. Ma mocno umięśnione ciało w kształcie torpedy. Tuńczyk jako drapieżnik, znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego, dlatego jego mięso kumuluje duże ilości rtęci, która wpływa negatywnie na nasz układ nerwowy. Nie musimy jednak wykluczać tuńczyka ze swojego jadłospisu. Spożywanie go 1-2 razy w tygodniu na pewno nam nie zaszkodzi.

Tuńczyk to skarbnica witaminy A, E, D oraz kwasów omega-3, których brakuje w diecie większości Polaków. Ryba ta posiada także sporą dawkę białka oraz witaminy PP.

Tuńczyk jest chętnie wybierany przez osoby, które intensywnie trenują lub się odchudzają. Wynika to z faktu, iż tuńczyk jest rybą niskokaloryczną, która jednocześnie dostarcza dużą ilość białka. 100 g tuńczyka dostarcza ok. 110 kcal, z czego 23 g stanowią białka.

Oczywiście największą popularnością cieszy się tuńczyk konserwowany w puszce. Występuje on w różnych zalewach: w sosie własnym, w wodzie oraz w oleju roślinnym. Tuńczyk w puszce uratował niejeden obiad. Można z niego przyrządzić sos do makaronu lub sałatkę.

Tuńczyk ma delikatny smak. Dlatego świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Można go piec, grillować, smażyć, wędzić, suszyć, a także jeść na surowo. Jak każda ryba, lubi towarzystwo soku z cytryny lub limonki, czosnek i świeże zioła. Pasują do niego także czarne oliwki, czerwona cebula, ziarna sezamu, ocet balsamiczny, kapary, suszone pomidory.

Tuńczyk jest niewątpliwie cennym składnikiem, który powinien urozmaicać nasze menu. Jego wysoka zawartość białka oraz mała kaloryczność w połączeniu ze stosunkowo niską ceną przemawiają do wielu osób. Dużym atutem tej ryby jest jej wszechstronność i delikatny smak.

Przepisy

d3wromd
d3wromd
d3wromd
d3wromd
d3wromd
d3wromd
Więcej tematów
d3wromd

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj