Tuńczyk po koreańsku. Smakowity sposób na rybę
Tuńczyk to nie tylko bardzo smaczna, ale również wartościowa ryba. Najczęściej sięgamy po tuńczyka w puszce, jednak w sklepach bez trudu dostaniemy również wędzoną oraz surową rybę - zarówno świeżą, jak i mrożoną. Tuńczyka możemy wykorzystać do przygotowania sałatek, makaronów czy past. Świetnie smakuje także z grilla, piekarnika czy patelni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżki suszonej papryki
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 płaty tuńczyka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sojowego
- 1 krojona zielona cebulka
- 3 ząbki rozgniecionego czosnku
Przepis
- W małym rondlu, połączyć sos sojowy, cukier, czerwoną paprykę i bulion. Posypać rybę solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej w dużej patelni. Smażyć tuńczyka do koloru brązowego przez ok.3 minuty. Zmniejszyć temperaturę i wlać olej sezamowy.
- Dodać cebulkę, czosnek, mieszać przez 1 minutę. Dodać mieszaninę z olejem sojowym.
- Mieszać do zredukowania 1/3 objętości, około 2 minuty.
- Pokroić tuńczyka w kawałki i podawać z sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl