Tuńczyk po koreańsku. Smakowity sposób na rybę

Tuńczyk to nie tylko bardzo smaczna, ale również wartościowa ryba. Najczęściej sięgamy po tuńczyka w puszce, jednak w sklepach bez trudu dostaniemy również wędzoną oraz surową rybę - zarówno świeżą, jak i mrożoną. Tuńczyka możemy wykorzystać do przygotowania sałatek, makaronów czy past. Świetnie smakuje także z grilla, piekarnika czy patelni.

Tuńczyk po koreańsku. Smakowity sposób na rybęTuńczyk po koreańsku. Smakowity sposób na rybę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki suszonej papryki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 płaty tuńczyka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sojowego
  • 1 krojona zielona cebulka
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku

Przepis

  • W małym rondlu, połączyć sos sojowy, cukier, czerwoną paprykę i bulion. Posypać rybę solą i pieprzem.
  • Rozgrzać olej w dużej patelni. Smażyć tuńczyka do koloru brązowego przez ok.3 minuty. Zmniejszyć temperaturę i wlać olej sezamowy.
  • Dodać cebulkę, czosnek, mieszać przez 1 minutę. Dodać mieszaninę z olejem sojowym.
  • Mieszać do zredukowania 1/3 objętości, około 2 minuty.
  • Pokroić tuńczyka w kawałki i podawać z sosem.
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato