Trwa ładowanie...
dkmvvf0
oprac. Katarzyna Gileta

Tuńczyk po koreańsku. Smakowity sposób na rybę

Przepis

Tuńczyk to nie tylko bardzo smaczna, ale również wartościowa ryba. Najczęściej sięgamy po tuńczyka w puszce, jednak w sklepach bez trudu dostaniemy również wędzoną oraz surową rybę - zarówno świeżą, jak i mrożoną. Tuńczyka możemy wykorzystać do przygotowania sałatek, makaronów czy past. Świetnie smakuje także z grilla, piekarnika czy patelni.

dkmvvf0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ALICE KOROLEVICH
Składniki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki suszonej papryki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 płaty tuńczyka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sojowego
  • 1 krojona zielona cebulka
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
Przepis
  • W małym rondlu, połączyć sos sojowy, cukier, czerwoną paprykę i bulion. Posypać rybę solą i pieprzem.
  • Rozgrzać olej w dużej patelni. Smażyć tuńczyka do koloru brązowego przez ok.3 minuty. Zmniejszyć temperaturę i wlać olej sezamowy.
  • Dodać cebulkę, czosnek, mieszać przez 1 minutę. Dodać mieszaninę z olejem sojowym.
  • Mieszać do zredukowania 1/3 objętości, około 2 minuty.
  • Pokroić tuńczyka w kawałki i podawać z sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tuńczyk po koreańsku. Smakowity sposób na rybę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dkmvvf0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dkmvvf0
dkmvvf0
dkmvvf0
dkmvvf0
Więcej tematów
dkmvvf0