Trwa ładowanie...
dxbnoiz
dxbnoiz

Kotlety z tuńczyka i jajek

Przepis

Kotlety jajeczne, czyli hit PRL-U, warto urozmaicić o dodatek tuńczyka i przygotować pyszne kulki rybne. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. To smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc, ale można ją podać także bez świątecznej okazji.

3.6
(9 głosów)
Oceń:
dxbnoiz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Kotlety z tuńczyka i jajek
www.daylicooking.pl
Składniki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 150 g tuńczyka w oleju
  • niewielka bułka kajzerka
  • sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo do panierowania:

  • bułka tarta

  • 1 jajko

    Sos:

  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany

  • 3 łyżki majonezu
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
Przepis

Jajka obrać. Tuńczyka lekko odsączyć z oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Wszystko razem zmiksować w malakserze wraz z surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej.
Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Zobacz także: pyszna zapiekanka po nelsońsku

Kotlety z tuńczyka i jajek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dxbnoiz

Podziel się opinią

9
Share
dxbnoiz
dxbnoiz
dxbnoiz
dxbnoiz
dxbnoiz