Kotlety z tuńczyka i jajek
Kotlety jajeczne, czyli hit PRL-U, warto urozmaicić o dodatek tuńczyka i przygotować pyszne kulki rybne. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. To smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc, ale można ją podać także bez świątecznej okazji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 150 g tuńczyka w oleju
- niewielka bułka kajzerka
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do panierowania:
bułka tarta
1 jajko
Sos:
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Jajka obrać. Tuńczyka lekko odsączyć z oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Wszystko razem zmiksować w malakserze wraz z surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej.
Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Zobacz także: pyszna zapiekanka po nelsońsku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze