Trwa ładowanie...
d3t7axm
25-10-2019 10:54

Wenezuelskie antipasti w czterech krokach

Przepis

Danie to z wyglądu przypomina trochę nasz polski bigos. Antipasti jest bardzo proste w przygotowaniu i równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. Dobrze się komponuje z chrupiącą bagietką albo ziemniakami. Przepis z bloga "Marta M.".

d3t7axm
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-5

Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 2 łyżki oliwy/oleju do smażenia
  • 1/2 pora (biała część), plastry
  • 1 cebula, piórka
  • 1/2 małej białej kapusty, piórka
  • 4 ząbki czosnku, plastry
  • 1 marchewka, kostka
  • 1 duża czerwona papryka, kostka
  • spora garść szpinaku
  • 3 łyżki octu
  • 2 puszki tuńczyka
  • garść świeżego lubczyku lub 3 łyżki maggi
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 ogórki konserwowe, kostka
  • 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Przepis

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pora, cebulę, kapustę, czosnek, marchewkę, paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy gaz na minimum i dusimy kilka minut. Co jakiś czas mieszamy.

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy szpiank, sos pomidorowy, ogórki, tuńczyka i lubczyk. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Danie jest gotowe, gdy wszystkie warzywa będą miękkie, smaki się połączą. Na koniec doprawiamy jeszcze według uznania solą, pieprzem i chilli. Antipasti najlepiej smakuje schłodzone i ponownie podgrzane.

Wenezuelskie antipasti w czterech krokach
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj