Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką
Ryż z tuńczykiem, mini marchewkami i aromatycznymi przyprawami zachwyci twoją rodzinę. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 100 g ryżu
- tuńczykw kawałkach w sosie własnym (puszka 150 g)
- 3 łyżki wody
- 130 g mini marchewki młodej lub z puszki
- po garści świeżych ziół (nać pietruszki, mięta zwykła, mięta pieprzowa)
- sól, pieprz
- papryka słodka
- chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Ponadto:
- 1 łyżka kaparów
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- listki botwinki
Jeśli używany mrożonych lub świeżych marchewek należy je najpierw ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ½ płaskiej łyżeczki cukru. Zioła siekamy, tuńczyka odlewamy z zalewy. Ryż gotujemy. Na dużej patelni jednocześnie podgrzewamy ryż, tuńczyka i marchewki. Dodajemy kapary, koncentrat, przyprawy, zioła i całość delikatnie mieszamy. Podajemy z botwinką.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze