Trwa ładowanie...
d24y2iz
d24y2iz

Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką

Przepis

Ryż z tuńczykiem, mini marchewkami i aromatycznymi przyprawami zachwyci twoją rodzinę. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Więcej przepisów znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

4.0
(3 głosy)
Oceń:
d24y2iz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Moniki Smakołyki
Zdjęcie
Składniki
  • 100 g ryżu
  • tuńczykw kawałkach w sosie własnym (puszka 150 g)
  • 3 łyżki wody
  • 130 g mini marchewki młodej lub z puszki
  • po garści świeżych ziół (nać pietruszki, mięta zwykła, mięta pieprzowa)
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Ponadto:

  • 1 łyżka kaparów
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • listki botwinki
Przepis

Jeśli używany mrożonych lub świeżych marchewek należy je najpierw ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ½ płaskiej łyżeczki cukru. Zioła siekamy, tuńczyka odlewamy z zalewy. Ryż gotujemy. Na dużej patelni jednocześnie podgrzewamy ryż, tuńczyka i marchewki. Dodajemy kapary, koncentrat, przyprawy, zioła i całość delikatnie mieszamy. Podajemy z botwinką.

d24y2iz
Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
8
Share
d24y2iz
d24y2iz

d24y2iz
d24y2iz
d24y2iz