Domowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszyste
Przez cały rok czekamy na jagodzianki. Słodkie drożdżowe bułeczki z jagodami to prawdziwy letni przysmak. Joanna, autorka bloga opietruszka.pl proponuje przepyszne jagodzianki z różowym lukrem zamiast klasycznej kruszonki. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 500 g mąki (pszennej lub jasnej orkiszowej)
- 100 g cukru
- 80 g masła, roztopionego, przestudzonego
- 1 paczka drożdży instant (7 g)
- 125 ml letniego mleka
- 3 żółtka i jedno jajko w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier cytrynowo-jagodowy:
- 2 łyżki jagód
- sok z 1/2 cytryny
- 6-8 łyżek cukru pudru
Do podania:
- jagody
- mięta
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier oraz drożdże. Dodajemy żółtka i jajko, mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto powoli dodając roztopione masło.
- Gdy ciasto wchłonie masło i odchodzi od ręki, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, do godziny.
- Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną (która wchłonie nadmiar soku z jagód, jagodzianki nie powinny przeciekać).
- Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 16 małych kuleczek lub 8 większych.
- Formujemy z nich placuszki, na których środek kładziemy po łyżce stołowej farszu jagodowego.
- Składamy jak pieróg i zlepiamy wolne brzegi do środka, formujemy kulę lub podłużny walec i kładziemy bułeczkę zlepieniem do dołu. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
- Odkładamy bułeczki w ciepłe miejsce na około 45 minut, do wyrośnięcia.
- Pieczemy je w temperaturze 170 stopni (góra, dół) przez około 20-25 minut do zarumienienia.
- Jagody na lukier rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder i sok z cytryny, rozetrzyj grzbietem łyżki, aby pozbyć się ewentualnych grudek cukru pudru. (W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru gdyby lukier był zbyt rzadki lub więcej soku z cytryny gdyby okazał się zbyt gęsty.)
- Jeszcze ciepłe jagodzianki polewamy lukrem, możemy udekorować kilkoma jagodami oraz miętą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze