Trwa ładowanie...
d1lbs4r
d1lbs4r

Domowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszyste

Przepis

Przez cały rok czekamy na jagodzianki. Słodkie drożdżowe bułeczki z jagodami to prawdziwy letni przysmak. Joanna, autorka bloga opietruszka.pl proponuje przepyszne jagodzianki z różowym lukrem zamiast klasycznej kruszonki. Wypróbujcie koniecznie.

4.0
(1 głos)
Oceń:
d1lbs4r
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Domowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszyste
O Pietruszka
Domowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszyste
Składniki
  • 500 g mąki (pszennej lub jasnej orkiszowej)
  • 100 g cukru
  • 80 g masła, roztopionego, przestudzonego
  • 1 paczka drożdży instant (7 g)
  • 125 ml letniego mleka
  • 3 żółtka i jedno jajko w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier cytrynowo-jagodowy:

  • 2 łyżki jagód
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6-8 łyżek cukru pudru

Do podania:

  • jagody
  • mięta
Przepis
  • W dużej misce mieszamy mąkę, cukier oraz drożdże. Dodajemy żółtka i jajko, mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy.
  • Zaczynamy wyrabiać ciasto powoli dodając roztopione masło.
  • Gdy ciasto wchłonie masło i odchodzi od ręki, wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, do godziny.
  • Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną (która wchłonie nadmiar soku z jagód, jagodzianki nie powinny przeciekać).
  • Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 16 małych kuleczek lub 8 większych.
  • Formujemy z nich placuszki, na których środek kładziemy po łyżce stołowej farszu jagodowego.
  • Składamy jak pieróg i zlepiamy wolne brzegi do środka, formujemy kulę lub podłużny walec i kładziemy bułeczkę zlepieniem do dołu. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
  • Odkładamy bułeczki w ciepłe miejsce na około 45 minut, do wyrośnięcia.
  • Pieczemy je w temperaturze 170 stopni (góra, dół) przez około 20-25 minut do zarumienienia.
  • Jagody na lukier rozgnieć widelcem, dodaj cukier puder i sok z cytryny, rozetrzyj grzbietem łyżki, aby pozbyć się ewentualnych grudek cukru pudru. (W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru gdyby lukier był zbyt rzadki lub więcej soku z cytryny gdyby okazał się zbyt gęsty.)
  • Jeszcze ciepłe jagodzianki polewamy lukrem, możemy udekorować kilkoma jagodami oraz miętą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe jagodzianki z lukrem. Wyrośnięte i puszyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1lbs4r

Podziel się opinią

3
Share
d1lbs4r
d1lbs4r

d1lbs4r
d1lbs4r
d1lbs4r