Ślimaczki cynamonowe. Przepyszne, miękkie i delikatne
Przepyszne bułeczki cynamonowe, które idealnie będą pasować do kawy. Można je też zabrać do pracy na drugie śniadanie. Przepis nie jest trudny, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Ciasto:
- 15 dag masła
- 500 ml mleka
- 5 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 kg mąki
Nadzienie:
- 7-8 dag stopionego masła
- 10 dag cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki mielonych orzechów
- 1 jajko
- cukier do posypania
- Stop masło, wymieszaj z mlekiem. Wkrusz drożdże, rozpuść, dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę.
- Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i orzechami.
- Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
- Piecz 5-8 minut w temp. 250 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze