Puszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorek

Puszyste ciasto drożdżowe z delikatnym serowym nadzieniem. Te bułeczki zadowolą nawet największych łasuchów. Doskonałe na deser, drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Puszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorekPuszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorek

Składniki na ciasto:

  • 220 g mleka
  • 80 g masła
  • 40 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g śmietany 30 proc.
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 25 g wody

Składniki dodatkowe:

  • 1 jajko

Przepis

  • Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
  • W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.Masę odstawiamy na bok.
  • Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm 5. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach.
  • Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.
  • Następnie wałek z ciasta odwracam klejoną częściom do dołu i kroimy na dziesięć części.
  • Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 st. C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy.
  • Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy, aż powstanie gęsta konsystencja. Lukrem polewamy drożdżówki.
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟