Puszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorek

Puszyste ciasto drożdżowe z delikatnym serowym nadzieniem. Te bułeczki zadowolą nawet największych łasuchów. Doskonałe na deser, drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Puszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorekPuszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorek

Składniki na ciasto:

  • 220 g mleka
  • 80 g masła
  • 40 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g śmietany 30 proc.
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 25 g wody

Składniki dodatkowe:

  • 1 jajko

Przepis

  • Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
  • W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.Masę odstawiamy na bok.
  • Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm 5. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach.
  • Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.
  • Następnie wałek z ciasta odwracam klejoną częściom do dołu i kroimy na dziesięć części.
  • Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 st. C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy.
  • Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy, aż powstanie gęsta konsystencja. Lukrem polewamy drożdżówki.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę