Puszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorek
Puszyste ciasto drożdżowe z delikatnym serowym nadzieniem. Te bułeczki zadowolą nawet największych łasuchów. Doskonałe na deser, drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki na ciasto:
- 220 g mleka
- 80 g masła
- 40 g cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 450 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
Składniki na farsz:
- 500 g twarogu półtłustego
- 50 g śmietany 30 proc.
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 25 g wody
Składniki dodatkowe:
- 1 jajko
- Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
- W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.Masę odstawiamy na bok.
- Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm 5. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach.
- Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.
- Następnie wałek z ciasta odwracam klejoną częściom do dołu i kroimy na dziesięć części.
- Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 st. C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy.
- Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy, aż powstanie gęsta konsystencja. Lukrem polewamy drożdżówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze