Puszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorek

Puszyste ciasto drożdżowe z delikatnym serowym nadzieniem. Te bułeczki zadowolą nawet największych łasuchów. Doskonałe na deser, drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Puszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorekPuszyste kręcone drożdżówki z serem. Idealne na podwieczorek

Składniki na ciasto:

  • 220 g mleka
  • 80 g masła
  • 40 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g śmietany 30 proc.
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 25 g wody

Składniki dodatkowe:

  • 1 jajko

Przepis

  • Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
  • W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.Masę odstawiamy na bok.
  • Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm 5. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach.
  • Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.
  • Następnie wałek z ciasta odwracam klejoną częściom do dołu i kroimy na dziesięć części.
  • Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 st. C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy.
  • Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy, aż powstanie gęsta konsystencja. Lukrem polewamy drożdżówki.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru