Drożdżówka z różaną marmoladą. Wyrośnięta, słodka i prosta

Drożdżówka bogato nadziana, czyli z dodatkiem różanej marmolady. Pyszna i bardzo aromatyczna, wspaniale smakuje jeszcze lekko ciepła z kubkiem kawki lub herbatki. Sprawdzony przepis z bloga "Kulinarna Maniusia".

Drożdżówka z różaną marmoladą. Wyrośnięta, słodka i prostaDrożdżówka z różaną marmoladą. Wyrośnięta, słodka i prosta
Marzena Szkodzińska

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 45 g cukru
  • 45 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 350 g marmolady różanej
  • rozbełtane jajko do posmarowania
  • płatki migdałowe do posypania na wierzchu

Przepis

W miseczce mieszamy ciepłe mleko (maksymalna temperatura to 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Smarujemy ciasto na całej powierzchni marmoladą. Zawijamy jak roladę, ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nierozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz. Przenosimy ciasto do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką blaszki - keksówki (40 cm), zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Upieczoną drożdżówkę wyjmujemy po 15 minutach po upieczeniu z blaszki i studzimy na kratce. Świetnie smakuje z filiżanką kawy lub herbaty na deser lub drugie śniadanie.

Przepis

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru