Trwa ładowanie...
d3i0c51
27-07-2020 12:39

Deser bananowo-jagodowy z mleczkiem kokosowym

Przepis

Przepyszny lodowy deser z mrożonych bananów. Jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów. - Ja dodałam do bananów mrożone jagody i mleczko kokosowe. Udał się pyszny, gęsty deser bez dodatku cukru, czy słodzika, a smakuje wyśmienicie - pisze autorka bloga "Mała Cukierenka".

d3i0c51
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki
  • 2 duże zmrożone dojrzałe banany (mogą być również dobrze schłodzone)
  • 3/4 szklanki mrożonych jagód
  • 400 ml mleczka kokosowego (najlepiej w puszce), które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane

Dodatkowo:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • banan do ozdoby
  • jagody do posypania
Przepis
  • Mleczko otworzyć i z wierzchu zebrać dwie kopiaste łyżki śmietanki do miseczki (bez "wody"; mleczko kokosowe, jak postoi przez około 2-3 dni bez wstrząsania, rozwarstwi się na śmietankę i "wodę").
  • Śmietankę w miseczce nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  • Do wysokiego naczynia dodać banany, jagody, resztę mleczka kokosowego z puszki i dokładnie zmiksować blenderem. Gęsty krem owocowy przełożyć do dwóch szklaneczek.
  • Odłożoną śmietankę koksową ubić na sztywno mikserem ustawionym na najwyższe obroty i ozdobić nią wierzch deseru.
  • Banana pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryn i ułożyć go ładnie na deserze. Deser "Nice Cream" posypać jagodami, od razu podawać.
Deser bananowo-jagodowy z mleczkiem kokosowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
Więcej tematów
d3i0c51