Deser bananowo-jagodowy z mleczkiem kokosowym
Przepyszny lodowy deser z mrożonych bananów. Jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów. - Ja dodałam do bananów mrożone jagody i mleczko kokosowe. Udał się pyszny, gęsty deser bez dodatku cukru, czy słodzika, a smakuje wyśmienicie - pisze autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
Dodatkowo:
- 1 łyżka soku z cytryny
- banan do ozdoby
- jagody do posypania
- Mleczko otworzyć i z wierzchu zebrać dwie kopiaste łyżki śmietanki do miseczki (bez "wody"; mleczko kokosowe, jak postoi przez około 2-3 dni bez wstrząsania, rozwarstwi się na śmietankę i "wodę").
- Śmietankę w miseczce nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Do wysokiego naczynia dodać banany, jagody, resztę mleczka kokosowego z puszki i dokładnie zmiksować blenderem. Gęsty krem owocowy przełożyć do dwóch szklaneczek.
- Odłożoną śmietankę koksową ubić na sztywno mikserem ustawionym na najwyższe obroty i ozdobić nią wierzch deseru.
- Banana pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryn i ułożyć go ładnie na deserze. Deser "Nice Cream" posypać jagodami, od razu podawać.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze