Domowe jagodzianki. Tak pyszne, że trudno się oprzeć
Czekamy na nie cały rok, bo właśnie latem smakują najlepiej. O tej porze roku kupno jagodzianki nie jest większym problemem, ale ich jakość bywa różna. Może zatem warto przygotować jagodzianki samodzielnie?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać. Wymieszać z łyżką mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- W tym czasie jajka utrzeć z resztą cukru, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy.
- Wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki, które delikatnie spłaszczyć.
- Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. Każdą z nich posmarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody.
- Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopniu stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl