Drożdżówki z kremem tofurnikowym i malinami. Pyszne i wegańskie
Naturalne tofu może przypominać w smaku twaróg. Wystarczy sok z cytryny, wanilia i trochę cukru. Gdy dodamy jeszcze soczyste maliny, efekt murowany. Takie drożdżówki zasmakują nie tylko weganom.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto
- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
- 2 łyżki ciekłego oleju kokosowego lub innego
- ½ szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 7 g suchych drożdży
Krem
- około 300 g naturalnego tofu
- 1 kopiasta łyżka nierafinowanego cukru pudru
- sok i skórka z 1 cytryny
- ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki malin
- płatki migdałowe (opcjonalnie)
Przepis
Ciasto
Drożdże wymieszać z mąką, cukrem i kurkumą. Mleko lekko podgrzać i wlać wraz z olejem do suchych składników. Ciasto wyrabiać minimum 8 minut. Powinno odstawać od ręki i być gładkie oraz elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto wyjąć z miski, ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdemu kawałkowi nadać kształt drożdżówki o grubości 1–1,5 cm. Ułożyć na papierze do pieczenia.
Przepis
Krem
Tofu zmiksować na gładko z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz ekstraktem. Dodać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Na środek każdej drożdżówki nałożyć porcję kremu i kilka malin. Można posypać płatkami migdałowymi. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piec 20–25 minut (aż będą rumiane) w temperaturze 180 stopni C (ustawienia piekarnika: góra/dół, środkowa półka).