Trwa ładowanie...
d41ascx
07-10-2017 08:44

Drożdżówki z kremem tofurnikowym i malinami. Pyszne i wegańskie

Przepis

Naturalne tofu może przypominać w smaku twaróg. Wystarczy sok z cytryny, wanilia i trochę cukru. Gdy dodamy jeszcze soczyste maliny, efekt murowany. Takie drożdżówki zasmakują nie tylko weganom.

d41ascx
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
fot. Paweł Ochman
Źródło: fot. Paweł Ochman
Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyżki ciekłego oleju kokosowego lub innego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 7 g suchych drożdży

Krem

  • około 300 g naturalnego tofu
  • 1 kopiasta łyżka nierafinowanego cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki malin
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)
Przepis

Ciasto
Drożdże wymieszać z mąką, cukrem i kurkumą. Mleko lekko podgrzać i wlać wraz z olejem do suchych składników. Ciasto wyrabiać minimum 8 minut. Powinno odstawać od ręki i być gładkie oraz elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto wyjąć z miski, ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdemu kawałkowi nadać kształt drożdżówki o grubości 1–1,5 cm. Ułożyć na papierze do pieczenia.

Krem
Tofu zmiksować na gładko z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz ekstraktem. Dodać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Na środek każdej drożdżówki nałożyć porcję kremu i kilka malin. Można posypać płatkami migdałowymi. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piec 20–25 minut (aż będą rumiane) w temperaturze 180 stopni C (ustawienia piekarnika: góra/dół, środkowa półka).

Zobacz także wideo: domowa drożdżówka z wiśniami

Drożdżówki z kremem tofurnikowym i malinami. Pyszne i wegańskie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
d41ascx
d41ascx
d41ascx
Więcej tematów
d41ascx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj