Drożdżówki
Wszyscy uwielbiamy jeść drożdżówki. Są miękkie, puszyste i słodkie. Mogą być z dodatkiem świeżych owoców lub sera, maku czy orzechów. Każdy rodzaj ma swoich fanów.
Drożdżówki, nazywane w niektórych regionach słodkimi bułkami lub sznerkami, to rodzaj cukierniczego wyrobu, który wytwarza się z pieczywa drożdżowego. Zazwyczaj drożdżówki są okrągłe, chociaż bardzo często spotkamy się także z innymi kształtami tego wypieku. To, co zawsze występuje w drożdżówce, to jej nadzienie, które może być bardzo różnorodne. Latem najchętniej sięgamy po drożdżówki z owocami sezonowymi, natomiast jesienią czy zimą, gdy świeżych owoców jest mniej, wolimy jeść drożdżówki z serem białym, makiem, budyniem czy masą orzechową. Wierzch wypieku może być polukrowany lub oprószony cukrem pudrem.
Chociaż drożdżówki uwielbiamy jeść, niestety coraz rzadziej wypiekamy je samodzielnie w domu. Znacznie częściej kupujemy je w sklepach lub cukierniach, najczęściej w biegu, miedzy pracą a kolejnymi obowiązkami dnia codziennego. Dietetycy jednak ostrzegają, że drożdżówki produkowane masowo nie są zdrowe, mogą jedynie dawać złudne przekonanie, że odżywiamy się właściwie.
Zachęcamy więc do tego, by spróbować samemu wypiekać drożdżówki. Wtedy będziemy mieli pewność, że nasz posiłek wykonany jest z produktów dobrej jakości.
Domowe drożdżówki – wykonanie
Podstawą domowych drożdżówek jest oczywiście ciasto drożdżowe. Jego wykonanie będzie wymagało od nas cierpliwości, jednak warto zainwestować nasz czas, by później móc rozkoszować się smakiem puszystego deseru. Żeby ciasto było idealne, najpierw musimy zrobić rozczyn. W tym celu rozpuszczamy w mleku drożdże, mąkę oraz odrobinę cukru. Całość mieszamy i pozostawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie do osobnego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz jajka. Gdy nasz rozczyn będzie gotowy, łączymy go z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Najlepiej robić to ręcznie. Gdy ciasto będzie elastyczne, gładkie oraz z łatwością będzie odklejało się od naszych dłoni, możemy skoczyć jego wyrabianie. Następnie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem naszego nadzienia.
Domowe drożdżówki – nadzienie
Domowe drożdżówki możemy zrobić z dowolny nadzieniem. W okresie letnim polecamy wykorzystywanie owoców sezonowych – borówek, jagód, rabarbaru, truskawek czy kwaskowatych wiśni. Klasyczną drożdżówkę zrobimy także z serem białym, makiem (klasycznym lub białym) czy budyniem. Nasz wypiek możemy polać lukrem lub posypać domową kruszonką.