Jagody
Jagody to sezonowe owoce leśne, które mają wiele zastosowań kulinarnych. Są zdrowe, a ich smak nieodłącznie kojarzy nam się z latem.
Jagody, borówki, czernice – w zależności od tego, w którym regionie Polski się wychowaliśmy, ciemnoniebieskie owoce leśne będą miały dla nas inną nazwę. Ponad podziałem jest jednak ich smak. Słodki, soczysty i kojarzący się z latem. Niektórzy sami zbierają jagody w lesie, inni idą na miejskie targowiska, by je kupić. Ze względu na to, że są to owoce sezonowe, ich dostępność jest ograniczona, dlatego powinniśmy wykorzystywać czas wakacyjny i cieszyć się świeżymi jagodami. Gdy sezon na te owoce się skończy, możemy zrobić z nich przetwory.
Jagody – wartości odżywcze, właściwości
Oprócz tego, że jagody są pyszne, warto wspomnieć również o tym, że są niesamowicie zdrowe. Zawierają selen, cynk, magnez i miedź, a także witaminy C, A, B i PP. Oprócz tego są źródłem błonnika, który pomaga usunąć z układu pokarmowego toksyny czy kwasy żółciowe. Ze względu na to, że jagody zawierają kwas foliowy, ich jedzenie zaleca się również kobietom w ciąży.
Po te leśne owoce powinny sięgnąć także osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Ponadto jagody mają właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy je jeść, jeśli mamy problemy z nawracającymi zapaleniami pęcherza. Jagody świetnie działają także na nasz wzrok i pomagają zbudować odporność.
Jagody – zastosowanie w kuchni
Jagody mają szereg zastosowań w kuchni. Oprócz tego, że mogą stanowić samodzielną przekąskę, ich walory smakowe możemy wykorzystać również w przygotowywaniu wielu deserów. Świetnie będą komponowały się ze smakiem tradycyjnego sernika lub ciasta drożdżowego. W książkach kucharskich znajdziemy też wiele przepisów na jagodowy tor, który będzie lekki i odświeżający. Kultowe są także jagodzianki, czyli drożdżówki z nadzieniem z jagód. Te owoce mogą być także dodatkiem do śniadaniowego musli lub tradycyjnych jaglanek i owsianek. Oprócz tego z jagód możemy zrobić pyszny koktajl lub orzeźwiające smoothie.
Osoby, które lubią odważne połączenia w kuchni, mogą też przygotować kurczaka z jagodami lub dodać te owoce do wytrawnej sałatki (np. z ricottą i bazylią).