Jagody – właściwości, zastosowanie, zatrucia

Jagoda to typ owocu występujący u arbuza, awokado, borówki czy pomidora, jednak potocznie mówiąc o jagodach najczęściej mamy na myśli owoce leśne, takie jak borówki czarne, porzeczki lub żurawina.

Jagody są idealnym skladnikiem koktajli owocowych
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marlena Kostyńska

Jagody – właściwości

Jagody ceni się nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też przez wzgląd na liczne wartości odżywcze, dzięki którym mają one właściwości lecznice. Zawierają one witaminy A, B i C, beta-karoten, a do tego żelazo, wapń i fosfor.

Zawarte w leśnych jagodach składniki działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, hamując namnażanie się wirusów i bakterii w organizmie i łagodzą stany zapalne. Jagody wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu żylaków, pajęczaków czy siniaków, a do tego wspomagają krążenie krwi. Jagody mają też właściwości przeciwutleniające, co pomaga w pozbywaniu się z organizmu wolnych rodników, przez co poprawia się stan skóry, spowolnione zostają procesy powodujące starzenie się komórek, wzrastają zdolności regeneracyjne skóry oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry. Pektyny, organiczne kwasy owocowe i aminokwasy wpływają na nawilżenie i wygładzenie skóry, łagodząc przy tym zmiany trądzikowe. Dodatkowo jagody mają zapewnione przez garbniki właściwości ściągające, dzięki czemu uszkodzone komórki skóry ulegają obkurczeniu, co zmniejsza stany zapalne. Jagody korzystnie wpływają na metabolizm, pomagają oczyścić go z toksyn, a przy tym zwalczają zapracia.

Coraz większą popularność zyskują jagody goji i jagody acai, które wykazują wiele bardzo korzystnych oddziaływań na zdrowie człowieka, szczegolnie ze względu na zwarte w nich antyoksydanty i przeciwutleniacze.

Jagody – zastosowanie

Jagody są bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do owsianek, jogurtów, deserów mlecznych, lodów i ciast. Nie obędą się bez nich jagodzianki. Jagody stanowią niezastąpiony dodatek do gofrów, a także nadzienie do pierogów czy naleśników. Świetnie nadają się na dżemy, konfitury, kompoty i inne przetwory. Popularne są nalewki z czarnych i czerwonych porzeczek, a także z czarnej jagody. Niektóre jagody podawane są do dań wytrawnych, chętnie łączone z serami, grzybami i sałatkami. Borówka brusznica i żurawina są popularnymi składnikami galaretek i sosów do dziczyzny. Jagody można też zamrażać i pasteryzować.

Niektóre jagody, na przykład dziki bez czarny i borówkę czarną, stosuje się w kosmetyce i lecznictwie. Wyciągi z tych owoców wykorzystywane są w preparatach nawilżających i odżywiających skórę.

Jagody – zatrucia

Należy uważać na trujące jagody, ponieważ wiele pospolicie występujących trujących jagód wygląda bardzo podobnie do tych jadalnych. Przykładowo, owoce* pokrzyku wilczej jagody* zawierają atropinę, trujący alkaloid, którego zawartość już w kilku owocach może być śmiertelna dla dzieci. Inne trujące jagody to m.in. wiciokrzew, kalina koralowa i cis pospolity.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇