WAŻNE
TERAZ

Wielki spadek notowań KO. Mamy najnowszy sondaż

Jagody – właściwości, zastosowanie, zatrucia

Jagoda to typ owocu występujący u arbuza, awokado, borówki czy pomidora, jednak potocznie mówiąc o jagodach najczęściej mamy na myśli owoce leśne, takie jak borówki czarne, porzeczki lub żurawina.

Jagody są idealnym skladnikiem koktajli owocowych
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marlena Kostyńska
SKOMENTUJ

Jagody – właściwości

Jagody ceni się nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też przez wzgląd na liczne wartości odżywcze, dzięki którym mają one właściwości lecznice. Zawierają one witaminy A, B i C, beta-karoten, a do tego żelazo, wapń i fosfor.

Zawarte w leśnych jagodach składniki działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, hamując namnażanie się wirusów i bakterii w organizmie i łagodzą stany zapalne. Jagody wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu żylaków, pajęczaków czy siniaków, a do tego wspomagają krążenie krwi. Jagody mają też właściwości przeciwutleniające, co pomaga w pozbywaniu się z organizmu wolnych rodników, przez co poprawia się stan skóry, spowolnione zostają procesy powodujące starzenie się komórek, wzrastają zdolności regeneracyjne skóry oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry. Pektyny, organiczne kwasy owocowe i aminokwasy wpływają na nawilżenie i wygładzenie skóry, łagodząc przy tym zmiany trądzikowe. Dodatkowo jagody mają zapewnione przez garbniki właściwości ściągające, dzięki czemu uszkodzone komórki skóry ulegają obkurczeniu, co zmniejsza stany zapalne. Jagody korzystnie wpływają na metabolizm, pomagają oczyścić go z toksyn, a przy tym zwalczają zapracia.

Coraz większą popularność zyskują jagody goji i jagody acai, które wykazują wiele bardzo korzystnych oddziaływań na zdrowie człowieka, szczegolnie ze względu na zwarte w nich antyoksydanty i przeciwutleniacze.

Jagody – zastosowanie

Jagody są bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do owsianek, jogurtów, deserów mlecznych, lodów i ciast. Nie obędą się bez nich jagodzianki. Jagody stanowią niezastąpiony dodatek do gofrów, a także nadzienie do pierogów czy naleśników. Świetnie nadają się na dżemy, konfitury, kompoty i inne przetwory. Popularne są nalewki z czarnych i czerwonych porzeczek, a także z czarnej jagody. Niektóre jagody podawane są do dań wytrawnych, chętnie łączone z serami, grzybami i sałatkami. Borówka brusznica i żurawina są popularnymi składnikami galaretek i sosów do dziczyzny. Jagody można też zamrażać i pasteryzować.

Niektóre jagody, na przykład dziki bez czarny i borówkę czarną, stosuje się w kosmetyce i lecznictwie. Wyciągi z tych owoców wykorzystywane są w preparatach nawilżających i odżywiających skórę.

Jagody – zatrucia

Należy uważać na trujące jagody, ponieważ wiele pospolicie występujących trujących jagód wygląda bardzo podobnie do tych jadalnych. Przykładowo, owoce* pokrzyku wilczej jagody* zawierają atropinę, trujący alkaloid, którego zawartość już w kilku owocach może być śmiertelna dla dzieci. Inne trujące jagody to m.in. wiciokrzew, kalina koralowa i cis pospolity.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie