Qaqwqwrqw

Jagody – właściwości, zastosowanie, zatrucia

Jagoda to typ owocu występujący u arbuza, awokado, borówki czy pomidora, jednak potocznie mówiąc o jagodach najczęściej mamy na myśli owoce leśne, takie jak borówki czarne, porzeczki lub żurawina.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jagody są idealnym skladnikiem koktajli owocowych
Jagody są idealnym skladnikiem koktajli owocowych (123RF.COM)
Qaqwqwrqw

Jagody – właściwości

Jagody ceni się nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też przez wzgląd na liczne wartości odżywcze, dzięki którym mają one właściwości lecznice. Zawierają one witaminy A, B i C, beta-karoten, a do tego żelazo, wapń i fosfor.

Zawarte w leśnych jagodach składniki działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, hamując namnażanie się wirusów i bakterii w organizmie i łagodzą stany zapalne. Jagody wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu żylaków, pajęczaków czy siniaków, a do tego wspomagają krążenie krwi. Jagody mają też właściwości przeciwutleniające, co pomaga w pozbywaniu się z organizmu wolnych rodników, przez co poprawia się stan skóry, spowolnione zostają procesy powodujące starzenie się komórek, wzrastają zdolności regeneracyjne skóry oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry. Pektyny, organiczne kwasy owocowe i aminokwasy wpływają na nawilżenie i wygładzenie skóry, łagodząc przy tym zmiany trądzikowe. Dodatkowo jagody mają zapewnione przez garbniki właściwości ściągające, dzięki czemu uszkodzone komórki skóry ulegają obkurczeniu, co zmniejsza stany zapalne. Jagody korzystnie wpływają na metabolizm, pomagają oczyścić go z toksyn, a przy tym zwalczają zapracia.

Qaqwqwrqw

Coraz większą popularność zyskują jagody goji i jagody acai, które wykazują wiele bardzo korzystnych oddziaływań na zdrowie człowieka, szczegolnie ze względu na zwarte w nich antyoksydanty i przeciwutleniacze.

Jagody – zastosowanie

Jagody są bardzo chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do owsianek, jogurtów, deserów mlecznych, lodów i ciast. Nie obędą się bez nich jagodzianki. Jagody stanowią niezastąpiony dodatek do gofrów, a także nadzienie do pierogów czy naleśników. Świetnie nadają się na dżemy, konfitury, kompoty i inne przetwory. Popularne są nalewki z czarnych i czerwonych porzeczek, a także z czarnej jagody. Niektóre jagody podawane są do dań wytrawnych, chętnie łączone z serami, grzybami i sałatkami. Borówka brusznica i żurawina są popularnymi składnikami galaretek i sosów do dziczyzny. Jagody można też zamrażać i pasteryzować.

Niektóre jagody, na przykład dziki bez czarny i borówkę czarną, stosuje się w kosmetyce i lecznictwie. Wyciągi z tych owoców wykorzystywane są w preparatach nawilżających i odżywiających skórę.

Qaqwqwrqw

Jagody – zatrucia

Należy uważać na trujące jagody, ponieważ wiele pospolicie występujących trujących jagód wygląda bardzo podobnie do tych jadalnych. Przykładowo, owoce* pokrzyku wilczej jagody* zawierają atropinę, trujący alkaloid, którego zawartość już w kilku owocach może być śmiertelna dla dzieci. Inne trujące jagody to m.in. wiciokrzew, kalina koralowa i cis pospolity.

Polub WP Kuchnia
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

Qaqwqwrqw