Pyszne drożdżówki z jagodami. Idealne dla fanów jagodzianek

Jagodzianki, czyli jedne z drożdżówek, które kochają Polacy. Dla wielu to smak dzieciństwa, obowiązkowo z dużą ilością lukru i prawdziwymi, świeżymi jagodami. Zdecydowanie zamiast kupować gotowe, lepiej zrobić domową wersję.

Pyszne drożdżówki z jagodami. Idealne dla fanów jagodzianekPyszne drożdżówki z jagodami. Idealne dla fanów jagodzianek
Paulina Krajewska

Ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • ok. 2 szklanki jagód
  • 4-8 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • mleko

Przepis

Mleko podgrzej, aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto, pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok. 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.

Przepis

Wyrośnięte ciasto podziel na równe części, każdą z nich rozpłaszcz i na środku nałóż porcję nadzienia (jagody wymieszane z cukrem). Następnie szczelnie zlep ciasto tworząc bułeczkę. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na około 15 minut do napuszenia. Gdy bułeczki napuszą się, piecz je w 180 stopni C przez około 15-25 minut do czasu, aż będą apetycznie złociste.

Przepis

Upieczone bułeczki oblej lukrem powstałym z wymieszania cukru pudru z taką ilością mleka (dodawaj go dosłownie po odrobince), aby powstała konsystencja typowego lukru do polania bułeczek. Gotowe!
Zobacz także: mini serniczki z jagodami

Przepis

Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀