Pyszne drożdżówki z jagodami. Idealne dla fanów jagodzianek
Jagodzianki, czyli jedne z drożdżówek, które kochają Polacy. Dla wielu to smak dzieciństwa, obowiązkowo z dużą ilością lukru i prawdziwymi, świeżymi jagodami. Zdecydowanie zamiast kupować gotowe, lepiej zrobić domową wersję.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 200 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 90 g miękkiego masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- ok. 2 szklanki jagód
- 4-8 łyżek cukru
Dodatkowo:
- cukier puder
- mleko
Mleko podgrzej, aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto, pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok. 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.
Wyrośnięte ciasto podziel na równe części, każdą z nich rozpłaszcz i na środku nałóż porcję nadzienia (jagody wymieszane z cukrem). Następnie szczelnie zlep ciasto tworząc bułeczkę. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na około 15 minut do napuszenia. Gdy bułeczki napuszą się, piecz je w 180 stopni C przez około 15-25 minut do czasu, aż będą apetycznie złociste.
Upieczone bułeczki oblej lukrem powstałym z wymieszania cukru pudru z taką ilością mleka (dodawaj go dosłownie po odrobince), aby powstała konsystencja typowego lukru do polania bułeczek. Gotowe!
Zobacz także: mini serniczki z jagodami
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>
Polecamy wideo: kruche babeczki z owocami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze