Czekoladowe ciastka z kruszonką. Proste słodkości do kawy
Bardzo smaczne czekoladowe ciasteczka z cynamonową kruszonką. Mają wspaniały czekoladowy smak i są przyjemnie chrupiące. Kruszonka dodaje ciekawego akcentu i sprawia, że ciasteczka fantastycznie pachną. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 210 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 3/4 łyżeczki sody
- 4 łyżki ciemnego kakao bez cukru
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 100 g poszatkowanej białej czekolady
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 50 g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rozcierać placami, aż powstanie kruszonka, następnie wstawić ją do lodówki (jak będzie za sucha, proszę dodać odrobinę masła). Mąkę i kakao przesiać. Wymieszać z sodą. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na wysokie obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać krótko, na jednolitą masę (można rękoma). Dodać poszatkowaną białą czekoladę, wymieszać. Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami spore odstępy (jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, można wstawić je do lodówki na około 60 minut). Kulki lekko spłaszczać, formując ciasteczka. Kruszonkę wyjąć z lodówki i posypać nią wierzch ciastek. Czekoladowe ciastka z kruszonką piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji termoobieg przez około 14-15 minut.
Zobacz także: tort czekoladowy z gruszkamitu wstaw treść
src="https://d.wpimg.pl/45310173-1880508698/tortcss.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze