Trwa ładowanie...
d3cwnjq
d3cwnjq

Chlebowe knedle z sosem kurkowym

Przepis

Knedle to jedno z dań, które często gości na polskich stołach. Zamiast klasycznej ziemniaczanej wersji można przygotować je z czerstwego pieczywa, a tym samym wykorzystać kuchenne resztki. Knedle podane z sosem kurkowym smakują wyśmienicie.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d3cwnjq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Chlebowe knedle z sosem kurkowym
iStock
Składniki
  • 2-3 szklanki czerstwego pieczywa razowego lub mieszanego
  • 1 szklanka zagotowanego mleka lub wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku

Sos:

  • pół kg świeżych kurek
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • mały kawałek pora
  • pieprz i tymianek do smaku
  • 40 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
Przepis

Pokruszony chleb zalać mlekiem lub wrzątkiem i odstawić na 20 minut. W tym czasie posiekać cebulę i zieleninę. Do odsączonego chleba dodać jajko, cebulę, zieleninę i przyprawy. Całość wyrobić dłońmi i uformować niewielkie knedle. Knedle gotować w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut, aż wypłyną na wierzch.

Kurki do sosu wcześniej należy oczyścić (zobacz: sprytny trik na kurki). Pora pokroić drobno, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać kurki, delikatnie posolić i zwiększyć ogień. Gdy woda odparuje, zalać całość śmietanką, doprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Dusić, aż sos zgęstnieje. To idealny dodatek do knedli.

Chlebowe knedle z sosem kurkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
Share
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq