Chlebowe knedle z sosem kurkowym
Knedle to jedno z dań, które często gości na polskich stołach. Zamiast klasycznej ziemniaczanej wersji można przygotować je z czerstwego pieczywa, a tym samym wykorzystać kuchenne resztki. Knedle podane z sosem kurkowym smakują wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2-3 szklanki czerstwego pieczywa razowego lub mieszanego
- 1 szklanka zagotowanego mleka lub wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
Sos:
- pół kg świeżych kurek
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- mały kawałek pora
- pieprz i tymianek do smaku
- 40 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
Pokruszony chleb zalać mlekiem lub wrzątkiem i odstawić na 20 minut. W tym czasie posiekać cebulę i zieleninę. Do odsączonego chleba dodać jajko, cebulę, zieleninę i przyprawy. Całość wyrobić dłońmi i uformować niewielkie knedle. Knedle gotować w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut, aż wypłyną na wierzch.
Kurki do sosu wcześniej należy oczyścić (zobacz: sprytny trik na kurki). Pora pokroić drobno, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać kurki, delikatnie posolić i zwiększyć ogień. Gdy woda odparuje, zalać całość śmietanką, doprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Dusić, aż sos zgęstnieje. To idealny dodatek do knedli.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze