Trwa ładowanie...
dpted1z
oprac. Katarzyna Gileta

Knedle ze śliwkami. Idealny obiad na jesień

Przepis

Idealne połączenie to knedle polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Kochamy ten moment, kiedy z przekrojonego knedla wypływa fioletowy śliwkowy sok i fantazyjnie miesza się ze śmietaną. Bart woli je polać maślaną bułeczką i posypać zwykłym cukrem. Znakomite są też następnego dnia, odsmażone na maśle i posypane cukrem pudrem.

dpted1z
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: Mateusz Torbus
Składniki

Ciasto:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli do gotowania knedli

Nadzienie:

  • 300 g śliwek węgierek

Dodatkowo:

  • cynamon i cukier puder

Na wierzch:

  • śmietana
  • cukier puder
Przepis
  • Śliwki umyj i wydryluj tak, aby pozostały całe. Jeśli wybierasz bogatszą wersję, obtocz je w cukrze ze szczyptą cynamonu i odstaw.
  • Ziemniaki umyj i obierz. Ugotuj w posolonej wodzie do miękkości.
  • Jeszcze gorące przepuść przez praskę lub utłucz. Dodaj mąkę. Zagnieć szybko elastyczne ciasto. Dodaj jajko. Nie wyrabiaj ciasta długo, bo zrobi się luźne i kluski się rozpadną. Musi być zwarte i jędrne.
  • Na posypanym mąką blacie uformuj z ciasta wałek o średnicy 3 cm. Pokrój go na plastry o grubości 3 cm. Plaster ciasta połóż na dłoni i lekko rozpłaszcz.
  • Na środku umieść śliwkę. Zlep ze sobą brzegi i utocz w dłoniach kulkę. Lep knedle, a w międzyczasie nastaw garnek z lekko posoloną wodą.
  • Wrzucaj partiami knedle do gotującej się wody. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną, gotuj je jeszcze minutę.
  • Gotowe wyciągnij łyżką cedzakową lub sitkiem, dobrze odsącz z wody.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny i Zofii Pilitowskich "Ziemniak"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Knedle ze śliwkami. Idealny obiad na jesień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z