Knedle ze śliwkami. Idealny obiad na jesień
Idealne połączenie to knedle polane śmietaną i posypane cukrem pudrem. Kochamy ten moment, kiedy z przekrojonego knedla wypływa fioletowy śliwkowy sok i fantazyjnie miesza się ze śmietaną. Bart woli je polać maślaną bułeczką i posypać zwykłym cukrem. Znakomite są też następnego dnia, odsmażone na maśle i posypane cukrem pudrem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Ciasto:
- 750 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki pszennej do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków
- 1 łyżeczka soli do gotowania knedli
Nadzienie:
- 300 g śliwek węgierek
Dodatkowo:
- cynamon i cukier puder
Na wierzch:
- śmietana
- cukier puder
- Śliwki umyj i wydryluj tak, aby pozostały całe. Jeśli wybierasz bogatszą wersję, obtocz je w cukrze ze szczyptą cynamonu i odstaw.
- Ziemniaki umyj i obierz. Ugotuj w posolonej wodzie do miękkości.
- Jeszcze gorące przepuść przez praskę lub utłucz. Dodaj mąkę. Zagnieć szybko elastyczne ciasto. Dodaj jajko. Nie wyrabiaj ciasta długo, bo zrobi się luźne i kluski się rozpadną. Musi być zwarte i jędrne.
- Na posypanym mąką blacie uformuj z ciasta wałek o średnicy 3 cm. Pokrój go na plastry o grubości 3 cm. Plaster ciasta połóż na dłoni i lekko rozpłaszcz.
- Na środku umieść śliwkę. Zlep ze sobą brzegi i utocz w dłoniach kulkę. Lep knedle, a w międzyczasie nastaw garnek z lekko posoloną wodą.
- Wrzucaj partiami knedle do gotującej się wody. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną, gotuj je jeszcze minutę.
- Gotowe wyciągnij łyżką cedzakową lub sitkiem, dobrze odsącz z wody.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny i Zofii Pilitowskich "Ziemniak"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze