Knedle z morelami
Jarskie dania zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Inspirowani kuchnią babci, chętnie przygotowujemy pierogi czy kluski. Ale jedną z ulubionych potraw są knedle - podawane z sezonowymi owocami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Masło zagnieść z twarożkiem, solą, jajami i taką ilością mąki aby powstało miękkie ciasto, uformować z niego bochenek i odstawić ciasto na 30 minut.
- Z moreli wyjąć pestki i do każdej moreli włożyć kostkę cukru. Zagotować wodę z solą. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wykrawać kwadraty o boku 5 cm. Każdą morelę owinąć ciastem i złączyć brzegi ciasta.
- Knedle wkładać do lekko gotującej się wody i gotować 8 minut.
- Podsmażyć na maśle tartą bułkę z cukrem i posypać knedle.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze