ycipk-znqe6v
ycipk-znqe6v

Knedle

Knedle ze śliwkami to jedne z ulubionych dań Polaków. Równie dobrze smakują z truskawkami lub morelami. 123

Knedle to rodzaj popularnej mącznej potrawy. Najbardziej znane są knedle ze śliwkami, chociaż niektórzy przyrządzają także knedle z serem, a nawet z mięsem.

Knedle to rodzaj mącznej potrawy, która pochodzi z terenów niemieckich. Istnieje nawet legenda, która mówi o tym, że pewna dzielna kobieta miała rzucać knedlami w wojska czeskiego króla Przemysława Ottokara II. Podobno w taki sposób obroniła swoje miasto. Ale przecież knedle to potrawa, która kojarzy nam się również z samymi Czechami. W kulturze czeskiej znajdziemy wiele źródeł, które mogłyby nam potwierdzić, jak ważne było to danie. Przykładowo XIX-wieczny pisarz Jan Neruda pisał o knedlach i porównywał ich kształt do ciała kobiecego.

O to, kto wynalazł knedle, walki trwają do dziś. Jednak żeby zakopać topór wojenny, knedlami warto się po prostu delektować. Chociaż w Polsce najbardziej znane są te z nadzieniem ze śliwki, w książkach kucharskich znajdziemy wiele bardzo różnorodnych przepisów.

Knedle – ciasto i dodatki
Zacznijmy jednak od ciasta. W tradycji czeskiej ciasto na knedliczki robi się z ziemniaków oraz mąki pszennej. Tradycja niemiecka nakazuje nam natomiast przygotowanie ciasta na bazie czerstwych bułek lub czerstwego chleba. W niektórych regionach przygotowuje się także knedle z ciasta parzonego lub nawet drożdżowego (wtedy knedle się piecze).

Z jeszcze większą różnorodnością spotkamy się, gdy będziemy chcieli znaleźć informacje o tym, z jakim nadzieniem możemy zrobić nasze knedle. W Polsce zdecydowanie najczęściej przyrządza się je ze śliwką. Nie jest to jednak jedyna możliwość.

Niemcy nadziewają knedle gotowanym mięsem mielonym, podrobami (np. wątróbką), czasami także kiełbasą lub boczkiem. Czasami farsz może być także zrobiony ze szpinaku lub pieczarek. Co ciekawe, w Niemczech knedle są także dodawane do rozgrzewających zup. Wytrawne nadzienie knedli nie zdziwi także Czechów, którzy knedliczki faszerują tradycyjnie kapustą. Taka potrawa jest częstym dodatkiem do gulaszu mięsnego lub pieczonej wieprzowiny.

Ale knedle można też przyrządzać na słodko. Wtedy w środku uformowanej z ciasta kuli znajdziemy śliwki, morele lub słodki ser biały. W okresie letnim knedle przegotowuje się także z dodatkiem truskawek.

ycipk-znqe6v
ycipk-znqe6v
ycipk-znqe6v
ycipk-znqe6v