Trwa ładowanie...
d1s0jbc

Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa

Przepis

Knedle ziemniaczane nadziewane grzybami, mięsem lub farszem z kapusty i grzybów, podsmażone na patelni i okraszone skwierczącym jeszcze boczkiem i cebulką to coś, co kiedyś być może nie zrobiłoby wielkiego wrażenia na domownikach, jednak w dzisiejszych czasach będzie miłym urozmaiceniem dla codziennej kuchni. Zwłaszcza na zimniejsze miesiące, gdy apetyt na treściwe, konkretne dania zdecydowanie rośnie. Sprawdzony przepis prosto bloga "Kuchenny kredens".

d1s0jbc
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • 1 kg ziemniaków (jak najbardziej mączystych)
  • 1 jajko
  • solidna szczypta soli
  • ok. 1,5 szklanki mąki (1/4 ilości masy ziemniaczanej) - zależy od mączystości ziemniaków

Farsz:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 1/2 kg kapusty kiszonej (opcjonalnie)
  • 40 g bułki czerstwej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie do smaku
Przepis

Grzyby opłukać dokładnie, zalać wodą do namoczenia i odstawić na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie ugotować je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły (pozostały wywar użyć na sos lub zupę). Jeśli farsz będzie z kapustą, poszatkować ją dość drobno i poddusić do miękkości podlewając wywarem z grzybów. Doprawić, dodać przyrumienioną cebulkę i wymieszać. Jeśli farsz przygotowujemy z samych grzybów, polecam zemleć je w maszynce do mielenia wraz z namoczoną bułką, dodać cebulę i doprawić. Jeśli zaś mają one być z dodatkiem kapusty - grzyby wystarczy dość drobno posiekać i dodać do uduszonej kapusty z niewielką tylko ilością bułki (lub wcale jeśli farsz będzie wystarczająco ścisły).

Ziemniaki wyszorować i ugotować (najlepiej w łupinach), a następnie obrać i zemleć w maszynce do mielenia lub przepuścić przez praskę do ziemniaków (jeśli nie posiadamy żadnego z tych urządzeń - jeszcze gorące ziemniaki porządnie ugnieść łyżką na gładką masę). Dosolić do smaku.
Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę i jajko. Początkowo polecam dodać tyle mąki co 1/4 objętości masy z ziemniaków, a następnie tylko podsypywać mąką, jeśli ciasto będzie zbyt klejące. Zagnieść. Zagotować duży garnek osolonej wody. Odrywać kawałki ciasta i formować okrągłe placuszki - nadziać farszem z grzybów (i kapusty) i uformować w kulkę. Układać na podsypanej mąką stolnicy. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć.

Opcjonalnie: na patelni podsmażyć boczek, wytopić tłuszcz. Odłożyć skwarki a na tłuszczu podsmażyć knedle do przyrumienienia. Podawać gorące ze skwarkami i cebulką lub kawałkami podsmażonego boczku.
Zobacz także: kulebiak z grzybami

Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
1
Share
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
d1s0jbc
Więcej tematów
d1s0jbc