Trwa ładowanie...
dnn3d7w
dnn3d7w

Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa

Przepis

Knedle ziemniaczane nadziewane grzybami, mięsem lub farszem z kapusty i grzybów, podsmażone na patelni i okraszone skwierczącym jeszcze boczkiem i cebulką to coś, co kiedyś być może nie zrobiłoby wielkiego wrażenia na domownikach, jednak w dzisiejszych czasach będzie miłym urozmaiceniem dla codziennej kuchni. Zwłaszcza na zimniejsze miesiące, gdy apetyt na treściwe, konkretne dania zdecydowanie rośnie. Sprawdzony przepis prosto bloga "Kuchenny kredens".

3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa
www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • 1 kg ziemniaków (jak najbardziej mączystych)
  • 1 jajko
  • solidna szczypta soli
  • ok. 1,5 szklanki mąki (1/4 ilości masy ziemniaczanej) - zależy od mączystości ziemniaków

Farsz:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 1/2 kg kapusty kiszonej (opcjonalnie)
  • 40 g bułki czerstwej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie do smaku
Przepis

Grzyby opłukać dokładnie, zalać wodą do namoczenia i odstawić na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie ugotować je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły (pozostały wywar użyć na sos lub zupę). Jeśli farsz będzie z kapustą, poszatkować ją dość drobno i poddusić do miękkości podlewając wywarem z grzybów. Doprawić, dodać przyrumienioną cebulkę i wymieszać. Jeśli farsz przygotowujemy z samych grzybów, polecam zemleć je w maszynce do mielenia wraz z namoczoną bułką, dodać cebulę i doprawić. Jeśli zaś mają one być z dodatkiem kapusty - grzyby wystarczy dość drobno posiekać i dodać do uduszonej kapusty z niewielką tylko ilością bułki (lub wcale jeśli farsz będzie wystarczająco ścisły).

Ziemniaki wyszorować i ugotować (najlepiej w łupinach), a następnie obrać i zemleć w maszynce do mielenia lub przepuścić przez praskę do ziemniaków (jeśli nie posiadamy żadnego z tych urządzeń - jeszcze gorące ziemniaki porządnie ugnieść łyżką na gładką masę). Dosolić do smaku.
Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę i jajko. Początkowo polecam dodać tyle mąki co 1/4 objętości masy z ziemniaków, a następnie tylko podsypywać mąką, jeśli ciasto będzie zbyt klejące. Zagnieść. Zagotować duży garnek osolonej wody. Odrywać kawałki ciasta i formować okrągłe placuszki - nadziać farszem z grzybów (i kapusty) i uformować w kulkę. Układać na podsypanej mąką stolnicy. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć.

Opcjonalnie: na patelni podsmażyć boczek, wytopić tłuszcz. Odłożyć skwarki a na tłuszczu podsmażyć knedle do przyrumienienia. Podawać gorące ze skwarkami i cebulką lub kawałkami podsmażonego boczku.
Zobacz także: kulebiak z grzybami

Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
1
Share
dnn3d7w
dnn3d7w
dnn3d7w
dnn3d7w
Więcej tematów
dnn3d7w