Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa
Knedle ziemniaczane nadziewane grzybami, mięsem lub farszem z kapusty i grzybów, podsmażone na patelni i okraszone skwierczącym jeszcze boczkiem i cebulką to coś, co kiedyś być może nie zrobiłoby wielkiego wrażenia na domownikach, jednak w dzisiejszych czasach będzie miłym urozmaiceniem dla codziennej kuchni. Zwłaszcza na zimniejsze miesiące, gdy apetyt na treściwe, konkretne dania zdecydowanie rośnie. Sprawdzony przepis prosto bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg ziemniaków (jak najbardziej mączystych)
- 1 jajko
- solidna szczypta soli
- ok. 1,5 szklanki mąki (1/4 ilości masy ziemniaczanej) - zależy od mączystości ziemniaków
Farsz:
- 40 g suszonych grzybów
- 1/2 kg kapusty kiszonej (opcjonalnie)
- 40 g bułki czerstwej
- 1 cebula
- sól, pieprz, ziele angielskie do smaku
Grzyby opłukać dokładnie, zalać wodą do namoczenia i odstawić na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie ugotować je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły (pozostały wywar użyć na sos lub zupę). Jeśli farsz będzie z kapustą, poszatkować ją dość drobno i poddusić do miękkości podlewając wywarem z grzybów. Doprawić, dodać przyrumienioną cebulkę i wymieszać. Jeśli farsz przygotowujemy z samych grzybów, polecam zemleć je w maszynce do mielenia wraz z namoczoną bułką, dodać cebulę i doprawić. Jeśli zaś mają one być z dodatkiem kapusty - grzyby wystarczy dość drobno posiekać i dodać do uduszonej kapusty z niewielką tylko ilością bułki (lub wcale jeśli farsz będzie wystarczająco ścisły).
Ziemniaki wyszorować i ugotować (najlepiej w łupinach), a następnie obrać i zemleć w maszynce do mielenia lub przepuścić przez praskę do ziemniaków (jeśli nie posiadamy żadnego z tych urządzeń - jeszcze gorące ziemniaki porządnie ugnieść łyżką na gładką masę). Dosolić do smaku.
Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę i jajko. Początkowo polecam dodać tyle mąki co 1/4 objętości masy z ziemniaków, a następnie tylko podsypywać mąką, jeśli ciasto będzie zbyt klejące. Zagnieść. Zagotować duży garnek osolonej wody. Odrywać kawałki ciasta i formować okrągłe placuszki - nadziać farszem z grzybów (i kapusty) i uformować w kulkę. Układać na podsypanej mąką stolnicy. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć.
Opcjonalnie: na patelni podsmażyć boczek, wytopić tłuszcz. Odłożyć skwarki a na tłuszczu podsmażyć knedle do przyrumienienia. Podawać gorące ze skwarkami i cebulką lub kawałkami podsmażonego boczku.
Zobacz także: kulebiak z grzybami
src="https://d.wpimg.pl/766039556--940704173/kul.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze