Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa

Knedle ziemniaczane nadziewane grzybami, mięsem lub farszem z kapusty i grzybów, podsmażone na patelni i okraszone skwierczącym jeszcze boczkiem i cebulką to coś, co kiedyś być może nie zrobiłoby wielkiego wrażenia na domownikach, jednak w dzisiejszych czasach będzie miłym urozmaiceniem dla codziennej kuchni. Zwłaszcza na zimniejsze miesiące, gdy apetyt na treściwe, konkretne dania zdecydowanie rośnie. Sprawdzony przepis prosto bloga "Kuchenny kredens".

Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsaKnedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (jak najbardziej mączystych)
  • 1 jajko
  • solidna szczypta soli
  • ok. 1,5 szklanki mąki (1/4 ilości masy ziemniaczanej) - zależy od mączystości ziemniaków

Farsz:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 1/2 kg kapusty kiszonej (opcjonalnie)
  • 40 g bułki czerstwej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie do smaku

Przepis

Grzyby opłukać dokładnie, zalać wodą do namoczenia i odstawić na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie ugotować je do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły (pozostały wywar użyć na sos lub zupę). Jeśli farsz będzie z kapustą, poszatkować ją dość drobno i poddusić do miękkości podlewając wywarem z grzybów. Doprawić, dodać przyrumienioną cebulkę i wymieszać. Jeśli farsz przygotowujemy z samych grzybów, polecam zemleć je w maszynce do mielenia wraz z namoczoną bułką, dodać cebulę i doprawić. Jeśli zaś mają one być z dodatkiem kapusty - grzyby wystarczy dość drobno posiekać i dodać do uduszonej kapusty z niewielką tylko ilością bułki (lub wcale jeśli farsz będzie wystarczająco ścisły).

Przepis

Ziemniaki wyszorować i ugotować (najlepiej w łupinach), a następnie obrać i zemleć w maszynce do mielenia lub przepuścić przez praskę do ziemniaków (jeśli nie posiadamy żadnego z tych urządzeń - jeszcze gorące ziemniaki porządnie ugnieść łyżką na gładką masę). Dosolić do smaku.
Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę i jajko. Początkowo polecam dodać tyle mąki co 1/4 objętości masy z ziemniaków, a następnie tylko podsypywać mąką, jeśli ciasto będzie zbyt klejące. Zagnieść. Zagotować duży garnek osolonej wody. Odrywać kawałki ciasta i formować okrągłe placuszki - nadziać farszem z grzybów (i kapusty) i uformować w kulkę. Układać na podsypanej mąką stolnicy. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę, gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć.

Przepis

Opcjonalnie: na patelni podsmażyć boczek, wytopić tłuszcz. Odłożyć skwarki a na tłuszczu podsmażyć knedle do przyrumienienia. Podawać gorące ze skwarkami i cebulką lub kawałkami podsmażonego boczku.
Zobacz także: kulebiak z grzybami

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny