Zapiekane muszle makaronowe z grzybowym farszem
Przepyszna makaronowa zapiekanka z grzybami. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Składniki:
- ok. 15 muszli makaronowych
- 40 dag leśnych grzybów (mogą być oczywiście mrożone)
- 1 cebula
- 1 mały por
- 0,5 szklanki groszku konserwowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka masła
Sos:
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 garść rukoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- 1 kulka sera mozzarella
- Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Grzyby oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy groszek i pietruszkę, mieszamy.
- Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem.
- Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180 st. C. P
- od koniec pieczenia na wierzchu układamy plasterki sera. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze