Trwa ładowanie...
d3a52yn
d3a52yn

Wigilijna zupa grzybowa

Przepis

Aromatyczna i esencjonalna zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu na zakwasie, najpopularniejsza wigilijna zupa. Można ją podać w formie kremu lub tradycyjnie. W obu wydaniach jest przepyszna.

4.2
(6 głosów)
Oceń:
d3a52yn
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Wigilijna zupa grzybowa
123
Wigilijna zupa grzybowa
Składniki
  • 40 g grzybów suszonych
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • cebula
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu grzybowego
Przepis

Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę. Podawać z łazankami lub makaronem.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Wigilijna zupa grzybowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3a52yn

Podziel się opinią

Share
d3a52yn
d3a52yn

d3a52yn
d3a52yn
d3a52yn