Wigilijna zupa grzybowa
Aromatyczna i esencjonalna zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu na zakwasie, najpopularniejsza wigilijna zupa. Można ją podać w formie kremu lub tradycyjnie. W obu wydaniach jest przepyszna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 40 g grzybów suszonych
- 1 marchew
- 1 mała pietruszka
- cebula
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- liść laurowy
- 1 kostka bulionu grzybowego
Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę. Podawać z łazankami lub makaronem.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze