Trwa ładowanie...
d1spt7t
25-12-2011 12:13

Wigilijna zupa grzybowa

Przepis

Aromatyczna i esencjonalna zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu na zakwasie, najpopularniejsza wigilijna zupa. Można ją podać w formie kremu lub tradycyjnie. W obu wydaniach jest przepyszna.

d1spt7t
4.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 40 g grzybów suszonych
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • cebula
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu grzybowego
Przepis

Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę. Podawać z łazankami lub makaronem.

Przepis dodał użytkownik eluchap56

Wigilijna zupa grzybowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
Więcej tematów
d1spt7t