Szarlotka z rabarbarem
Słodko-kwaśne połączenie w prostym cieście z bezą. Warto przygotować w sezonie na rabarbar i urozmaicić klasyczną wersję szarlotki. Przepis prosto z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 500 g mąki pszennej,
- 300 g zimnego masła,
- 50 g cukru pudru,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 3 żółtka,
- 1 kg rabarbaru,
- 250 g cukru,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki bułki tartej,
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- masło i bułka tarta do wysypania formy
Zacząć od ciasta. Mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski, zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60
minut.
Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać imbir, wsypać cukier i rozgotować. Odparować płyn. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki (do 1/2 wysokości) formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut – ciasto ma się lekko podpiec. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać łyżką bułki tartej, na której rozłożyć rabarbar. Posypać pozostałą bułką tartą.
Na wierzchu rozsypać starte na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.
Białka ubić, ubijając dodawać cukier. Ciasto wyjąć, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 110 stopni.
Szarlotkę przykryć pianą z białek. Wstawić do piekarnika, piec, aż piana zmieni kolor na jasnosłomkowy.
Zobacz także: kwiaty cukinii faszerowane serkiem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze