Trwa ładowanie...
d2hhaum
29-05-2017 09:00

Szarlotka z rabarbarem

Przepis

Słodko-kwaśne połączenie w prostym cieście z bezą. Warto przygotować w sezonie na rabarbar i urozmaicić klasyczną wersję szarlotki. Przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

d2hhaum
4.9
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.krolestwogarow.pl
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 3 żółtka,
  • 1 kg rabarbaru,
  • 250 g cukru,
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • masło i bułka tarta do wysypania formy
Przepis

Zacząć od ciasta. Mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski, zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60
minut.

Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać imbir, wsypać cukier i rozgotować. Odparować płyn. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki (do 1/2 wysokości) formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut – ciasto ma się lekko podpiec. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać łyżką bułki tartej, na której rozłożyć rabarbar. Posypać pozostałą bułką tartą.
Na wierzchu rozsypać starte na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.

Białka ubić, ubijając dodawać cukier. Ciasto wyjąć, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 110 stopni.
Szarlotkę przykryć pianą z białek. Wstawić do piekarnika, piec, aż piana zmieni kolor na jasnosłomkowy.
Zobacz także: kwiaty cukinii faszerowane serkiem

Szarlotka z rabarbarem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj