Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem
Pyszna i prosta wariacja na temat tradycyjnego gzika z pyrami. Twarogu nie ma ani grama, jest za to naturalny jogurt. To smaczne i sycące danie, a ze względu na dodatek śledzia idealnie wpisuje się w cykl "Ryba na piątek".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 średniej wielkości filety śledziowe (mogą być w oleju)
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- około 8-10 łyżek płatków owsianych
Cebulę obrać i posiekać drobno. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić, aż się puści sok. Odsączoną fasolę, śledzia i jogurt zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub/i szczypiorkiem.
Zobacz także: Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze