Trwa ładowanie...
dbau52b
dbau52b

Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem

Przepis

Pyszna i prosta wariacja na temat tradycyjnego gzika z pyrami. Twarogu nie ma ani grama, jest za to naturalny jogurt. To smaczne i sycące danie, a ze względu na dodatek śledzia idealnie wpisuje się w cykl "Ryba na piątek".

5.0
(2 głosy)
Oceń:
dbau52b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem
www.daylicooking.pl
Składniki
  • 2 średniej wielkości filety śledziowe (mogą być w oleju)
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • około 8-10 łyżek płatków owsianych
Przepis

Cebulę obrać i posiekać drobno. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić, aż się puści sok. Odsączoną fasolę, śledzia i jogurt zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub/i szczypiorkiem.
Zobacz także: Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą

Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dbau52b

Podziel się opinią

2
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b