Trwa ładowanie...
d2vvk41
29-09-2017 14:21

Sernik z buraków. Ciasto, które zaskoczy smakiem i prostym przygotowaniem

Przepis

Sernik z burakami to kulinarny eksperyment dla wielbicieli wypieków z warzywami. Intensywny kolor i jednocześnie delikatny posmak buraków sprawiają, że to propozycja wymarzona dla fanów nieoczywistych słodkości. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Just my delicious".

d2vvk41
4.5
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.justmydelicious.com
Źródło: www.justmydelicious.com
Składniki

Spód:

  • 1 szklanka otrębów
  • 50 g masła
  • Masa serowa:
  • 4 buraki
  • 5 jajek
  • 900 g sera na serniki
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Do dekoracji:

  • cukier puder
Przepis

Otręby połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż spód tortownicy i włóż ją do lodówki. Obrane buraki pokrój w grubsze talarki i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 20 minut do czasu, aż całkowicie zmiękną. Wystudź je, a następnie zblenduj dokładnie na puree.

W osobnej misce zmiksuj krótko na niskich obrotach jajka oraz ser. Dodaj puree z duraków i wymieszaj delikatnie masę. Teraz dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, cynamon oraz cukier. Ponownie zmiksuj całość krótko na niskich obrotach. Masę serową przelej na wyłożony otrębami spód tortownicy. Piecz w 150 stopniach C przez ok. 1,5-2 godziny. Powierzchnię upieczonego i ostudzonego sernika obsyp cukrem pudrem.
Zobacz także: domowa drożdżówka z kakao - pyszna i prosta

Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".

Polecamy wideo: sernik z malinkami

Sernik z buraków. Ciasto, które zaskoczy smakiem i prostym przygotowaniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vvk41
d2vvk41
d2vvk41
d2vvk41
Więcej tematów
d2vvk41