Sernik z buraków. Ciasto, które zaskoczy smakiem i prostym przygotowaniem
Sernik z burakami to kulinarny eksperyment dla wielbicieli wypieków z warzywami. Intensywny kolor i jednocześnie delikatny posmak buraków sprawiają, że to propozycja wymarzona dla fanów nieoczywistych słodkości. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Just my delicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Spód:
- 1 szklanka otrębów
- 50 g masła
- Masa serowa:
- 4 buraki
- 5 jajek
- 900 g sera na serniki
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Do dekoracji:
- cukier puder
Otręby połącz z roztopionym masłem. Masą wyłóż spód tortownicy i włóż ją do lodówki. Obrane buraki pokrój w grubsze talarki i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 20 minut do czasu, aż całkowicie zmiękną. Wystudź je, a następnie zblenduj dokładnie na puree.
W osobnej misce zmiksuj krótko na niskich obrotach jajka oraz ser. Dodaj puree z duraków i wymieszaj delikatnie masę. Teraz dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, cynamon oraz cukier. Ponownie zmiksuj całość krótko na niskich obrotach. Masę serową przelej na wyłożony otrębami spód tortownicy. Piecz w 150 stopniach C przez ok. 1,5-2 godziny. Powierzchnię upieczonego i ostudzonego sernika obsyp cukrem pudrem.
Zobacz także: domowa drożdżówka z kakao - pyszna i prosta
src="https://d.wpimg.pl/2134336338--313129213/droz.jpg"/>
Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".
src="https://d.wpimg.pl/576205196--193871776/okladka-ksiazki.jpg"/>
Polecamy wideo: sernik z malinkami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze