Sałatka z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem
Fasolka szparagowa to jeden z sezonowych produktów, które kuszą smakiem i wartościami odżywczymi. Może być dodatkiem lub grać główną rolę w daniu np. w sałatce. Podana z aromatycznym sosem będzie smakować o każdej porze dnia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 300 g fasolki szparagowej
Sos:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV
- sok z 1 cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
Czosnek rozcieramy w moździerzu z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze przez około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia. Fasolkę polewamy sosem i mieszamy.
Polecamy wideo: marokańska surówka
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze