Sałatka śledziowa na bogato. Hit na święta
Śledzie można przyrządzić na tysiąc sposobów. Każdy z pewnością znajdzie swoją ulubioną kompozycję. Na świątecznym stole świetnie sprawdza się sałatki ze śledziem w roli głównej. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis. Zapewniamy, że kiedy tylko raz spróbujecie tej sałatki, nie będziecie mogli przestać jej jeść.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- solone płaty śledziowe - 0,5 kg
- cebula duża - 2 sztuki
- ogórek konserwowy - 6 sztuk średniej wielkości
- papryka konserwowa zmielona lub bardzo drobno pokrojona - 4 pełne łyżki
- ziemniaki ugotowane w mundurkach - duże 4 sztuki
- jabłka - 2 sztuki
- jajka ugotowane na twardo - 6 sztuk
- śmietana 18 proc. kremowa - 150 g
- majonez - 4-6 łyżek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Odmoczone śledzie pokroić w grubą kostkę, dodać poszatkowaną w kostkę cebulę, paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz jabłka i przepuszczone przez szatkownicę jajka.
- Dodać śmietanę, majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać i wstawić na godzinę do lodówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze