Sałata rzymska z mango i pstrągiem. Kolorowa mieszanka na lepszy humor
Dla tęskniących za słonecznym i ciepłym latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszne połączenie ryby, sałaty i tropialnego owocu to pomysł na ekspresowy posiłek. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Ostoja Lasu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 1 mango
- 2 filety z pstrąga
- 1/4 melona
- 1/2 słoiczka kaparów z zalewy
- 1-2 pomidory malinowe
- 3-4 papryczki kolorowe mini
- kilka plastrów polędwicy wędzonej
- sól, pieprz
Sos:
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek ulubionego oleju roślinnego
Sałatę dokładnie umyć i porwać na mniejsze kawałki. Filety z pstrąga osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą i pieprzem (można skropić także sokiem z cytryny). Ugotować na parze lub podpiec w piekarniku. Surową polędwicę pokroić w mniejsze plasterki i przesmażyć na suchej patelni. Mango, melon i pomidory pokroić w kostkę. Czas na sos. Wszystkie składniki łączymy w zakręconym słoiku. Mieszanką polewamy sałatkę.
Zobacz także: ziemniaki duchesse
src="https://d.wpimg.pl/1165784789--2084374133/ziem.jpg"/>
Polecamy wideo: Kosmiczny owoc niebawem na naszych stołach? To możliwe
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze