Trwa ładowanie...
d40czmr
03-10-2022 10:11

Różana szarlotka z kremem waniliowym

Przepis

Przepyszne i bardzo efektowne ciacho na rodzinne uroczystości. Połączenie kruchego spodu, aksamitnej masy serowej i jabłek jest po prostu doskonałe. Zapewniamy, że od tego deseru będzie się trudno oderwać.

d40czmr
4.4
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-5

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka

Krem:

  • 300 g mielonego twarogu
  • duże jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dekoracyjne róże:

  • 8 średniej wielkości, twardych jabłek
  • szczypta cynamonu
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka masła
Przepis
  • Do przygotowania tarty potrzebna jest forma o średnicy ok. 26 cm.
  • Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać schłodzone, pokrojone drobno masło, żółtko oraz ekstrakt.
  • Zagnieść szybko ciasto, a następnie zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy. Ponownie schłodzić przez kilka minut.
  • W tym czasie utrzeć składniki na krem na jednolitą i gładką masę.
  • Owoce umyć, obrać za pomocą obieraczki, tworząc paski - razem ze skórą, która stworzy zewnętrzne płatki róż. Skropić sokiem z cytryny.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Spód tarty oprószyć bułką tartą i wylać krem.
  • Z obierków formować różyczki i ułożyć na kremie. Masło roztopić, polać jabłka i następnie posypać cynamonem.
  • Piec około 35-40 minut, aż jabłka się przypieką, a brzegi tarty zrobią się ciemno złote. Po przestudzeniu udekorować cukrem pudrem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Różana szarlotka z kremem waniliowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40czmr
d40czmr
d40czmr
d40czmr
Więcej tematów
d40czmr