Różana szarlotka z kremem waniliowym
Przepyszne i bardzo efektowne ciacho na rodzinne uroczystości. Połączenie kruchego spodu, aksamitnej masy serowej i jabłek jest po prostu doskonałe. Zapewniamy, że od tego deseru będzie się trudno oderwać.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-5 |
Spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
Krem:
- 300 g mielonego twarogu
- duże jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dekoracyjne róże:
- 8 średniej wielkości, twardych jabłek
- szczypta cynamonu
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka masła
- Do przygotowania tarty potrzebna jest forma o średnicy ok. 26 cm.
- Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać schłodzone, pokrojone drobno masło, żółtko oraz ekstrakt.
- Zagnieść szybko ciasto, a następnie zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy. Ponownie schłodzić przez kilka minut.
- W tym czasie utrzeć składniki na krem na jednolitą i gładką masę.
- Owoce umyć, obrać za pomocą obieraczki, tworząc paski - razem ze skórą, która stworzy zewnętrzne płatki róż. Skropić sokiem z cytryny.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Spód tarty oprószyć bułką tartą i wylać krem.
- Z obierków formować różyczki i ułożyć na kremie. Masło roztopić, polać jabłka i następnie posypać cynamonem.
- Piec około 35-40 minut, aż jabłka się przypieką, a brzegi tarty zrobią się ciemno złote. Po przestudzeniu udekorować cukrem pudrem
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze